Play
80 års resa

Epson uppstod ur den storslagna naturens längs med Suwa-sjöns stränder.

Vår koppling till detta ekosystem driver vårt företag.
Teknik som främjar utvecklingen av innovativa nya produkter måste bidra till en blomstrande miljö.
Epsons unika, effektiva, kompakta och precisa teknik representerar denna filosofi. Det ligger i vårt DNA.
Vår historia av kreativitet och utmaningar har sitt ursprung i montering av klockkomponenter, vilket leder till utveckling av teknik som är ansvarig för många av världens första produkter.

Våra tekniker förbättrar livet över hela världen, inom allt från skrivare och projektorer till robotar och bärbar teknik.
År 2022 firar vi på Epson vårt 80-årsjubileum. Vi lovar att fortsätta att tjäna samhället och vår planet och skapa en hållbar framtid som berikar människors liv överallt.

Yasunori Ogawa

VD för Seiko Epson Corporation

Meddelande

Seiko Epson Corporation firar sitt 80-årsjubileum 2022. Vi skulle vilja uttrycka en uppriktig tacksamhet till våra många kunder och intressenter för deras stöd.

Epson, som ligger nära Suwa-sjöns strand, inledde dess resa som tillverkare av delar till armbandsur. Företagets grundare lovade att aldrig förorena Suwa-sjön och vi fortsätter att hedra hans löfte än i dag.

Vi på Epson har alltid varit kreativa och utmanat oss själva att leverera produkter och tjänster som överträffar förväntningarna hos våra kunder runt om i världen genom att utnyttja den effektiva, kompakta och precisa teknik som vi har utvecklat och förfinat sedan företaget grundades 1942.

I mars 2021 uppdaterade vi vår företagsvision, Epson 25, och arbetar nu under Epson 25 Renewed, där ”att uppnå hållbarhet och berika samhällen” är vårt ambitionsmål. Tidigare försökte vi använda vår starka teknik för att skapa innovativa produkter. Framöver kommer vi också att försöka använda vår teknik för att lösa samhällsfrågor, framförallt med fokus på att övervinna globala miljöutmaningar.

Jag tror att vårt syfte som företag är att bidra till samhället och till de anställdas glädje. Jag tror också att de två är oskiljaktiga. Att ta hand om våra anställda och bidra till samhället kommer att skapa förtroende och stolthet internt som kommer att driva oss att ytterligare bidra till samhället.

Vi kommer att fortsätta att arbeta tillsammans med våra många intressenter för att lösa samhällsfrågor, uppnå hållbarhet och förbättra livskvaliteten runt om i världen.

Kapitel 1

Suwa, där allt började. Lärdomar från naturen.

Alla har sin hemstad.
Det har vi också.
Suwa i hjärtat av Japan.
Vår historia började i ett gammalt misolager
med Hisao Yamazakis vision och hans nio anställda.
Vi växte upp här omgivna av Suwa-sjön
och högländerna i Yatsugatake-bergen.
Än idag inspireras vi av det här landskapet.

Suwa har lärt oss mycket.
Ett sätt att leva i harmoni med naturen,
som vi har fört vidare i generationer.
Invånarna har levt och frodats
i denna tuffa miljö
observerandes sprickorna i Omiwatari-stråket
på Suwa-sjöns isiga yta.
Här tränger vinterkylan in i allt,
en hårdhet som våra förfäder förstod.
Men i stället för att lämna levde de på landet,
hyllade jorden, naturen och Suwa,
och levde i harmoni med sjön och bergen.

Detta sätt att leva var naturligt på den tiden och naturligt för oss idag.
Detta är andan i vårt hantverk och inspirationen till vår kvalitet.

Artikel

Början: Stränderna vid Suwa-sjön, Nagano-prefekturen.
Produkter tillverkade i harmoni med naturen

För åtta decennier sedan inledde Epson sin resa genom att montera klockdelar.

Prefekturen Nagano i Japan stoltserar med sin frodiga flora, de majestätiska topparna i de japanska alperna och ett varierat djurliv. Här lanserade Daiwa Kogyo – föregångaren till Epson – sitt företag den 18 maj 1942, vid stranden på Naganos största sjö, Suwa-sjön.

Invånarna i området har länge hyllat sjöns naturliga omgivningar, bott i byar och på bergen med en tacksamhet för det vackra landskapet. Suwa-sjön fångar naturens skönhet och allvar – och miljöns helighet. En miljö som länge har varit en tillgång för folket i Suwa. För över 2 000 år sedan under Jomon-perioden fiskade invånarna i Suwas vatten och bröt isen för att transportera över sjön. I många år var Suwa-sjön viktig för den dagliga överlevnaden.

Kalla, hårda vintrar gjorde det svårt att bruka jorden, så Suwas invånare förlitade sig på jakt- och mat från bergen och lärde sig leva med landskapet. En nära relation som fortfarande existerar idag. Invånarna i Suwa var pionjärer som respekterade miljön.

Idag har Epson cirka 77 000 anställda över hela världen och den globala företagsförsäljningen överstiger en biljon yen. Företaget påbörjade dock sin resa med att montera klockdelar på ett gammalt, ombyggt misolager.

Det rena vattnet och den friska luften skapade den perfekta miljön för att producera precisionsinstrument.

Men regionen var aldrig rik, och Hisao Yamazaki, företagets grundare, såg potential i den plats där råsilkesindustrin en gång blomstrade. Han föreställde sig en ny bransch som skulle återställa livskraften i området och lokalbefolkningens liv. Yamazaki återvände till Suwa för att ta över familjeföretaget.

Tillsammans med Suwas borgmästare och andra framstående företagsledare kontaktade Yamazaki Shoji Hattori, verkställande direktör för Daini Seikosha (numera Seiko Instruments) med sikte på att utveckla mer precisionsinstrument.

Gruppen trodde att Suwas klimat var som Schweiz med låg sommarfuktighet, så det skulle vara en perfekt miljö för en precisionsbransch. De trodde att Suwa skulle kunna vara Schweiz i öst och inledde sin klockmonteringsverksamhet. Företaget hade endast nio anställda.

Hisao Yamazakis vision lever än idag.

Yamazakis passion för att etablera en japansk klockindustri ledde till att han samlade delar i slutet av 1940-talet. Om han inte hade vissa delar tillverkade han dem. Den 21 januari 1946 hade han delarna för montering av fyra klockor, som färdigställdes dagen efter en natts montering.

Endast två av de fyra klockorna fungerade, men detta skulle bana vägen för ett experimenterande som lever kvar hos Epson än idag.

Yamazaki visade stark beslutsamhet genom att säga: ”Jag kommer att lägga ner mitt hjärta och själ i detta. Vi måste alla samarbeta för att se till att det här företaget slår rot här.”

Denna känslomässiga hälsning inspirerar Epson än idag. Senare skulle Shoji Hattori, som senare blev ordförande, beskriva Yamazaki som en man med integritet som alltid ansträngde sig. Yamazakis attityd genomsyrar fortfarande Epsons företagskultur.

Kapitel 2

På Seiko Epson ägnar vi oss åt att bidra till miljön vid tillverkning av våra produkter.
Det är löftet vi gav Suwa.

Vi föddes i ett land omgivet av naturens storslagenhet, med en sjö som spred ut sig inför oss. Även de som inte kände till något annat än den här platsen förstod enkelt hur vacker miljön var. Företagets grundare Hisao Yamazaki lovade att aldrig förorena Suwasjön, utan att bevara dess skönhet. Naturen är trots sin majestätiska storslagenhet känslig och sårbar och oavsett hur mästerligt vi än skapar minskar vårt värde om vi förstör naturen.

Vi föddes i harmoni med vårt samhälle och naturen. Suwasjön växte fram ur tektonisk aktivitet för miljontals år sedan. Naturligtvis har Suwa sitt förflutna och sin nutid. Yamazaki gav sitt löfte till Suwasjön i utbyte mot möjligheten att tillverka i området. Som ett resultat av detta har hans vision överlevt generationer och skapat våra värderingar. Utan naturen skulle vår verksamhet inte vara möjlig.

När vi ser oss omkring ser vi ståtliga träd som tornar upp sig högt i skyn. Lyssna noga, och livet finns runt omkring. Än idag är Suwasjön fantastisk. Naturens rikedom på rätt plats och i rätt tid. Vårt hantverk har nått världens alla hörn och vi fortsätter att skapa och samtidigt ta itu med de tuffaste globala problemen.

Tillverkning i harmoni med naturen.

Från det att vi grundades har vårt uppdrag varit att bidra till vår miljö, att tillverka i harmoni med naturen.

”Vi får aldrig förorena Suwasjön.” Dessa ord kommer från vår grundare, Hisao Yamazaki. För att utveckla vår verksamhet på dessa stränder som ligger mitt i naturen utvecklade vi en harmonisk relation med det lokala samhället och arbetade för att bevara miljön – detta var vårt uppdrag från början.

Vi rengör vårt avloppsvatten för att bevara Suwasjön, och på 1970-talet fastställde vi interna, frivilliga miljöstandarder som var strängare än de juridiska och regulatoriska gränserna för att förhindra föroreningar.

Som tillverkare påverkar produktion och leverans av nya produkter ofta miljön negativt. Men att balansera miljöbevarande med drift har alltid varit kärnan i vår verksamhet på Seiko Epson. Det är en kultur som förts vidare från generationer som har förblivit intakt när vår globala verksamhet utvecklades och expanderade.

Teknik och information har föga värde utan mänsklighet och kreativitet.

På 1980-talet blev Seiko Epson det första företaget i världen som lovade att bli CFC-fritt när medvetenheten om riskerna med ozonskiktet blev ett problem. Tsuneya Nakamura, tidigare VD, sa: ”Vi kan inte använda något som vi vet skadar miljön. Teknik och information har inget värde i sig, utan blir bara användbart och värdefullt genom mänsklighet och kreativitet i händerna på människor som använder dem.” 1992 uppnådde företaget en fullständig eliminering av specificerade klorfluorkarboner (CFC) i Japan, och det följande året uppnådde vi detta i hela världen.

Nakamura sa: ”I avsaknad av ett effektivt alternativ, fortsatte våra CFC-fria aktiviteter utan tydliga utsikter till framgång, och utmanade vad som är möjligt. Vi fick US Environmental Protection Agencys ”Stratospheric Ozone Protection Award” (utmärkelse om stratosfäriskt ozonskydd), som jag tog emot i Washington på uppdrag av alla våra anställda. Detta var en minnesvärd upplevelse.”

Åttio år efter vår etablering förblir våra övertygelser och värderingar orubbliga. År 2016 lanserade vi PaperLab A-8000, ett papperstillverkningssystem för kontor som förstör konfidentiella pappersdokument och återvinner pappret i en torr process, vilket sparar en värdefull resurs, vatten.

Vi har inkluderat hållbarhet i vår långsiktiga vision. Vår Miljövision 2050 anger att vi kommer att bli koldioxidnegativa och resursfria – ett högt mål som vi avser att uppnå.

Vilka sociala frågor kan vi lösa med hjälp av vår teknik?

Som ett litet företag som föddes från ett område som är rikt på natur som har vuxit genom samexistens med det lokala samhället, och vi fortsätter att arbeta för att lösa sociala problem än idag.
De idéer som har väglett vårt företag sedan starten ligger stadigt inom vår nuvarande ledningsfilosofi, som vi uttrycker som ”jorden är vår vän”.

Kapitel 3

Vi försåg världen med exakt tid.

Det var 1959 då vårt viktigaste projekt inleddes. Projekt 59A skulle omdefiniera horologin, från mekaniska klockor till ny teknik. Målet: att skapa nästa generations mycket exakta klockor för att förändra sporttävlingar. Detta skulle leda till världens första kvartsklocka och även till våra kompakta, effektiva och precisa tekniker. Ett tänkesätt som vi fortfarande upprätthåller idag.

Allt började med en dröm om att förändra världen. Vi tävlade i den internationella klocktävlingen i Schweiz, höjdpunkten för mekanisk klocktillverkning. Vårt första försök i armbandsurdivisionen var ett misslyckande, men det drev oss framåt. Senare, tack vare de anställdas outtröttliga ansträngningar, uppnådde vi mer exakta klockor och fick några av världens bästa utmärkelser.

Men för oss handlar det inte om utmärkelser. Det handlar om att leverera exakt tid till människor runt om i världen. Så vi har gjort vår kvartsteknik, frukten av vår strävan efter kompakt, effektiv och exakt teknik, tillgänglig för världen. Denna patenterade teknik sträcker sig över hela världen och ger alla mer exakt tid. Vi tror inte att tiden tillhör någon. Vi har alla rätt till den. Många år har gått sedan dess, men vår strävan efter kompakt, effektiv och exakt teknik fortsätter.

Omfattande urverk. Utmaningen att bli den bästa kräver noggrannhet. Svaret på denna utmaning var effektiv, kompakt och precis teknik.

Tanken bakom effektiv, kompakt och precis teknik.

Vårt företags tänkesätt har alltid varit att skapa och tillverka produkter med teknik som sparar energi, tid, ansträngning och utrymme.

Klockor i mitten av 1900-talet krävde mer kraft, var större och mindre exakta än dagens klockor. Målet var att göra dem mindre, mer exakta och mer effektiva.

Seikos klockor är därför bekväma och gör livet mer färgglatt. Epsons anställda strävar efter att bemästra effektiv, kompakt och precis teknik, vilket ger produkterna och världen dessa kvaliteter.

Efter 1945 började Daiwa Kogyo och Suwa-anläggningen i Daini Seikosha – som slogs samman med Suwa Seikosha 1959 – fullskalig produktion av armbandsur. 1959 utvecklade företaget Japans första ursprungligen designade armbandsur Marvel, tack vare några utmärkta ingenjörer. Japanerna ansåg att det var en fantastisk bedrift för dess noggrannhet och kvalitet, och Marvel dominerade de första fem platserna i Japans Ministry of International Trade and Industry’s Quality Comparison Testing Board for the Assessment of Domestic Timepieces.

1958 dominerade företaget de första nio platserna i Quality Comparison Testing Board for the Assessment of International Timepieces. Seiko Epson ville dock aldrig bli världsledande med status quo.

Projekt 59A och födelsen av världens första kvartsarmbandsur.

Detta evenemang utgjorde början på effektiv, kompakt och precis teknik. Projekt 59A (dess interna beteckning) skulle bli klockan för att ändra bevakningen.

Namnet avser år 1959 och ”A” markerar projektets betydelse. Den startade med tre förslag: en elektronisk stämgaffelklocka, ett område där ett annat företag redan hade ledningen, en klocka med ett elektriskt balanshjul och en kvartstimer, som var ungefär lika stor som ett skåp vid den tiden.

De två första förslagen hade kritiska svagheter, så ansträngningarna gick in i kvartstimern, vilket skulle förändra horologins förlopp. De första kvartsklockan vi utvecklade var fortfarande storleken på bordsklockorna, men företaget började gå in i Neuchâtel Chronometer Competition i Schweiz, som fastställer riktmärket för klockorna. Samtidigt som företaget upprepade gånger strävade efter att minska storleken och förbättra noggrannheten började det ta emot priser för kategorierna för marina kronometer och brädor, vilket visade världen en ny nivå av standarder. Samtidigt som tekniken förfinas genom observatoriets kronometertävling minskade företaget ytterligare storleken och energieffektiviteten genom praktiska tillämpningar som det Antarktiska observationsteamet och Shinkansen-kultåget. År 1969, tio år efter 59A-projektet, introducerade Seiko världens första kvartsarmbandsur, Seiko Quartz Astron 35SQ.

Automatisering och expansion av tillverkningsindustrin, vilket leder till massproduktion på global nivå.

Seiko Epson tog upp tillverkningsindustrin för ett ögonblick och strömlinjeformade designen, arbetsfördelningen (Belt-Line) och den automatiserade monteringen i mitten av 60-talet, eftersom hög precision kräver hög samordning. Ursprunget för våra nuvarande tillverkningslösningar – eller robotteknik – är en automatiserad teknik. 1983 påbörjade företaget extern försäljning av precisionsmonteringsrobotar, och 2009 hade arbetet utökats. Senare kom de kompakta 6-Axis robotarna som erbjuder optimal prestanda för precisionsmontering av små delar.

I takt med att automatiseringen utvecklades inom klocktillverkning blev Seiko Epson världsledande inom tillverkning av armbandsur.

Teknik finns för att betjäna alla, inte några få utvalda

Företaget fortsatte inte bara att utveckla kvartsklockans teknik, utan fortsatte också med framstegen inom precisionen i mekaniska klockor, vilket konkurrerade med några stora namn i Neuchâtels kronometertävling. 1964 gick Seiko med med sitt första mekaniska armbandsur, och hamnade efter på 144:e plats.

Men det dåliga resultatet inspirerade till förbättring och 1968 dominerade Seiko i den mekaniska armbandsurskategorin vid Genèves observatoriums kronometertävling. Denna ansträngning verifierade vår precisionsteknik. Bland vinnarna var Kyoko Nakayama, den första kvinnan som fick titeln samtida mästerhantverkare och den första kvinnan i tävlingens långa historia som deltog och vann lagstiftarens pris.

Högprecisionstävlingar är som F1-tävlingar och skiljer sig från kommersiella produkter. För att göra bättre produkter tillgängliga för fler människor blev tekniken och färdigheterna som användes för att utveckla klockorna levande i varumärket Grand Seiko.

Vi reserverade inte dess teknik för att utveckla kompakta, effektiva och precisa klockor för några få utvalda. Istället har vi gjort tekniken tillgänglig så att alla kan njuta av exakta klockor av världsklass. Resultatet blev kvartsarmbandsur, en teknik som utvecklades i Japan, som spred sig över hela världen och satte exakt tid på den globala befolkningens handleder.

Idag tror Seiko Epson fortfarande starkt på att enbart teknik inte löser problem, det är medarbetarnas inställning som gör det.

Kompakta, effektiva och precisa teknologier minskar miljöpåverkan och denna företagsinställning har breddats för att ge förtroende och hopp till inte bara anställda utan även till samhällen runt om i världen.

Kapitel 4

Om det inte finns skapar vi det.
Japan var i en frenesi. Vi hade markerat segerns tid.

Det prestigefyllda internationella idrottsevenemanget 1964 fyllde landet med spänning. Idrottare från hela världen hade utbildat och ägnat sina liv åt denna dag. Timmar, minuter och sekunder avgör vinster och förluster. Det är vi som räknar minuterna och sekunderna. Och vi låter världen veta med sloganen ”Ett steg längre än tidigare tidtagningsenheter”.
Världen firade denna nya precision och hastighet, vilket markerade en ny era inom tidtagning för spelen. Och denna framgång skulle leda till utskriftsinnovationer som skulle förändra världen, inklusive den första kompakta, lätta digitala skrivaren och kvartsklockan.

Vi utvecklade och tillverkade kompakt, effektiv och precis teknik som krävdes för att producera kvartsurkomponenter som inte liknar vad världen någonsin hade sett. Det är aldrig lätt att skapa något från grunden.

Ett från noll. Två från en. Avståndet är detsamma, men skillnaden är stor. En del säger att Suwa och landet runt sjön kom från markvinningarna under Edo-perioden. Mänskligheten gjorde också detta land. Vi skapar det som ännu inte har skapats. Denna anda är drivkraften bakom tillverkningen på Epson.

Om det inte finns skapar vi det.
Det är den här atmosfären av kreativitet och utmaning, vilket ger upphov till många av världens uppfinningar.

Från klockor till skrivare: Den okända historien om Seiko Epson.

Nu, år 2022, känner många till Seiko Epson – eller bara Epson – för sina skrivare och projektorer.

Seiko Epson har sina rötter i klocktillverkning, men inte många vet vad som ledde till att Epson expanderade. Det internationella sportevenemanget 1964, där Seiko blev den officiella tidtagaren, var en milstolpe för företaget.

Mätning ocht tidtagning av tävlingsresultat snabbt och korrekt

Vetenskapen var temat för detta evenemang, och Seiko, med sloganen ”Ett steg före konventionell tidtagning”, valdes ut som officiell tidtagare. Epson, ett företag i Seiko-koncernen som sedan fick namnet Suwa Seikosha, spelade en roll i spelen. Företaget hade utvecklat en kristallkronometer baserad på kvartsklocka från 59A-projektet. Dessutom utvecklade företaget, och under en tid som marknadsfördes, en utskriftstimer. Denna digitala stoppklocka av kvartsoscillatortyp erbjöd elektronisk tidtagning, en digital display och ett utskriftsalternativ.

Dessa innovationer banade väg för oöverträffad hastighet och precision, och företagets tidtagningsverksamhet blomstrade. Orden, ”för första gången var det ingen som klagade över tidtagningen”, upprepades om och om igen.

Denna framgång följdes av världens första kompakta och lätta digitala skrivare, EP-101 (1968). Året därpå lanserades världens första kvartsklocka, Seiko Quartz Astron 35SQ.

Utveckling av EP-101

Under åren efter sportevenemanget 1964 övergick företaget till en omfattande tillverkare som hanterade sin egen marknadsföring, försäljning och service. Under det senare 1960-talet, när elektroniska bordsräknare först dök upp, fokuserade företaget på små skrivare som hade potentiella applikationer i miniräknare. Resultatet blev kommersialiseringen av EP-101, 1968.

EP-101 markerade en ny era inom digital utskrift. Skrivaren var lätt och tillräckligt liten för att få plats i handflatan. Dessutom användes 1/20 av kraften hos konventionella skrivare. Epson har utvecklat skrivaren i samma anda som om det inte existerar så måste vi skapa det. Detta koncept inom området informationsutrustning blev en möjlighet att utnyttja företagets kompakta, effektiva och precisa tekniker som odlades genom tillverkning av klockor. EP-101 överträffade förväntningarna och sålde totalt 1,44 miljoner enheter.

Utvecklingen av EP-101, en utskriftstimer som användes för att snabbt och exakt ta tid på internationella sportevenemang, skapade det som nu är företagets kärnverksamhet: utskriftslösningar.

Aldrig nöjda med status quo. Högsta standard för hantverk.

Utmaningen att utveckla en kvartsarmbandsur fortsatte. Målet var att minska storleken på en kvartsklocka till storleken på en armbandsur, vilket sparar utrymme och kraft. För att uppnå detta mål var företaget tvunget att övervinna många hinder. Specifikt var det tvunget att producera en kristalloscillator, elektroniska kretsar och motor i storlekar som inte fanns. I slutändan tillverkade Epson dem internt, eftersom upphandling av dem från externa källor skulle medföra en ny uppsättning problem.

1969 introducerade företaget världens första kvartsarmbandsur, Seiko Quartz Astron. Detta ledde till en ny era av tidtagning och många andra bedrifter och lovord som skulle följa, inklusive ett prestigefyllt IEEE Milestone Award (2004) och Heritage of Future Technology (2018 och 2019), som erkänner företagets bidrag till teknisk utveckling för världen. Bland bedrifterna fanns den första digitala LCD-kvartsklockan med en sexsiffrig display, som lanserades 1978.

Alla produkter representerar innovation, från trycktimern och EP-101 till kommersialiseringen av kvartsklockan. Om något inte existerar tillverkar vi det själva. Denna anda av kreativitet och utmaning har aldrig vacklat och finns kvar i dag.

Kapitel 5

Kreativitet och utmaningar lever vidare.
Alltid, och för alltid, med dig.

Den första digitala skrivaren, EP-101, tillförde nytt värde till världen.
Vårt namn, Epson, återspeglar vår önskan att skapa skrivare som följer i EPEP-101s fotspår. Barn till EP eller EP SONs. Sedan dess har vi levererat många av dessa barn till världen, inte bara i Japan.

Vi planterade rötterna till en kultur av fotoutskrifter i hemmet och skapade en kultur av presentationer för stora kontor. Men efter varje toppmöte finns det mer. Aspirationer är inte saker som andra ska besluta om. De är våra att bestämma.

Oavsett vilken era vi befinner oss i måste vi sträva framåt. Hemma, på kontoret, inom handel och industri, överallt, måste vi anta utmaningen att sluta resursloopar och tillföra nytt värde till det som har använts. Vi använder det vi behöver, när vi behöver det och endast den mängd som behövs.
Vi kom från Suwa, Nagano. Precis som våra föregångare öppnade vägen till en ny värld kommer vi också att gå i bräschen för framtiden, uppnå hållbarhet och berika samhällen.

Epson strävar efter att lösa samhällsproblem runt om i världen.

Lösningar på global nivå för att nå så många människor som möjligt.

Epsons vision är att använda ny teknik för att lösa världens problem och förverkliga drömmar.

År 1975 etablerade vi varumärket Epson med ambitionen att utveckla nya skrivare och annan informationsutrustning och att ta oss in på den globala marknaden. Varumärket återspeglar vår önskan att fortsätta att skapa många produkter och tjänster, eller EP:s ”sons” inom en rad olika områden, precis som den digitala skrivaren EP-101, som var en stor succé, gav våra kunder nytt värde.

Samma år etablerade vi vårt första utländska försäljningskontor, Epson America, Inc. Idag har Epson ett globalt försäljningsnätverk och levererar produkter till människor över hela världen.

Skrivarinnovationen började med EP-101 och ledde till Epson Stylus Color, världens första färgbläckstråleskrivare. Denna produkt har en upplösning på 720 dpi och etablerade färg- och fotoutskriftskulturen i hemmet. 1989 lanserade vi LCD-projektorn VPJ-700, och sedan dess har vi skapat och främjat en presentationskultur med stor bild som använder projektorer. Idag sträcker sig Epsons expertis bortom utskrifter och projicering. Våra innovationer har revolutionerat tillverkningen. Vår sensorteknik förbättrar liv. Vår forskning är lösningar på miljöfrågor. Epson levererar nytt värde till världen.

En innovation inom utskrift

Epson började 1978 utveckla en av sina kärnverksamheter, bläckstråleskrivare, med användning av piezoteknik för skrivarhuvuden – den viktigaste tekniken i Epsons bläckstråleskrivare. Metoden använder inte värme för att mata ut bläck, så skrivhuvudena är mer hållbara och bibehåller överlägsen prestanda under längre tid. Framsteg inom piezo-tekniken ledde till PrecisionCore-skrivhuvudteknik, som ger fantastisk bildkvalitet med betydligt högre hastigheter samtidigt som den förbrukar lite ström. Denna kärnteknik möjliggör en mängd olika tillämpningar i hem-, kontors-, industri- och kommersiella miljöer.

Vår teknik

Piezometoden i början av tryckinnovationen
Den kontinuerliga utvecklingen av teknik och samhällsbidrag

Piezometoden lanserar en revolution inom utskriftsinnovation.
Den kontinuerliga utvecklingen av teknik och samhällsbidrag

Epsons egenutvecklade Micro Piezo bläckstråleteknik

Epsons Micro Piezo-skrivhuvuden är kärnan i alla Epsons bläckstråleskrivare. Denna unika teknik har varit drivkraften bakom tillväxten i Epsons företag för utskriftslösningar.

Bläckstråleutskrifter åstadkoms genom att trycka ut ultrafina bläckdroppar direkt på media, t.ex. papper. Ursprungligen var den vanligaste tekniken för bläckstråleutskrift termiska bläckstråleutskrifter, som använder värme för att mata ut bläckdroppar. Epson valde dock att fokusera på piezoelektrisk teknik och har fortsatt att förnya tekniken ända sedan dess.

Piezoelektriska skrivhuvuden matar ut bläck mekaniskt istället för genom uppvärmning. Piezoelektriska element som ändrar form vid spänning ger den mekaniska kraften. Eftersom de inte värmer upp bläcket är piezoelektriska system kompatibla med ett mycket bredare utbud av bläck och mycket mer hållbara än termiska system. Piezoelectrics skrivhuvuden kontrollerar exakt och precist bläckdropparnas deponering för att ge både enastående bildkvalitet och höga hastigheter.

Epsons första bläckstråleskrivare, IP-130K (känd som SQ-2000 utanför Japan), lanserades 1984. Det var ett piezoelektriskt system och togs emot väl för affärsbruk. Epsons ansträngningar att främja de piezoelektriska skrivhuvudena kulminerade i utvecklingen av den patentskyddade Micro Piezo-tekniken.

Vägen till deras utveckling var extremt brant och svår, men Epsons FoU-team övervann de många utmaningarna och hindren längs vägen.

Den första tydliga vägen mot Micro Piezo-tekniken

Runt 1980 växte Epsons utskriftsföretag snabbt. Tillväxten drevs av TP-80, företagets första matrisskrivare (1979) och MX-80, en skrivare för persondatorer (1980).

Marknadens landskap förändrades dock plötsligt när en konkurrent släppte en laserskrivare 1984. Punktmatrisskrivare kunde inte matcha kvaliteten och hastigheten hos dessa laserskrivare. Epson insåg omedelbart hotet mot sin verksamhet och reagerade med en känsla av brådska.

Inom några år skulle Epson stöta på en slumpledtråd som skulle göra det möjligt för företaget att övervinna hotet. Ledtråden rörde piezoelektrisk teknik. 1989 föreslog ett europeiskt företag att använda piezoelement som ställdon för att driva skrivhuvudena i matrisskrivare. Det var då som en medlem av Epsons utvecklingsteam, som var närvarande vid mötet, kom på idén att tillämpa piezoelektriska element på piezoelektriska skrivare istället för matrisskrivare. Detta var det första stora steget mot utvecklingen av Epsons Micro Piezo-teknik.

Fram tills dess hade Epson kämpat med den höga drivspänningen och små förändringar i formen av piezoelektriska element. Men nu insåg Epson att dessa problem kunde lösas genom att använda piezoelektriska element i flera lager, som genomgår större förändringar i form vid lägre spänningar. Med denna upptäckt kunde Epson etablera teknik som kunde konkurrera med laserskrivare och termiska bläckstråleskrivare.

Micro Piezo-skrivhuvuden som ständigt utvecklas och deras bidrag till samhället

Stora tekniska utmaningar måste övervinnas för att utveckla Micro Piezo-tekniken. För det första är de piezoelektriska elementen tillverkade av keramik. Det konventionella sättet att producera elementen var att baka keramiken som en tegelsten, skära den tunt och sedan polera den till önskad tjocklek. Keramiken blir dock mycket spröd när den bakas och de piezoelektriska elementen spricker eller går sönder när de reduceras under en viss tjocklek.

För att lösa detta tekniska problem kom utvecklingsteamet fram till idén att skapa piezoelektriska element genom att stapla många tunna lager på cirka 20 mikrometer som en keramisk kondensator och tärna dem till lämpliga former för att skapa ett ställdon. En tunn form av piezo uppnåddes genom att skapa strukturen i flera lager innan de piezoelektriska elementen bakades och staplades i band. Den här metoden förändrade spelet inom piezoelektrisk teknik.

Det är så här Epson, genom en lång process av försök och fel, framgångsrikt utvecklade Micro Piezo-skrivhuvudena som banade väg för tunnare piezoelektriska element och mindre skrivhuvuden.

Utvecklingen av Micro Piezo-skrivhuvuden inleddes 1990, och massproduktionen uppnåddes i slutet av 1992. 1993 blev Epsons svartvita Stylus 800-bläckstråleskrivare den första produkten utrustad med Micro Piezo-skrivhuvud. Micro Piezo-tekniken fortsatte att utvecklas. Nästa generations huvuden var dubbade ML Chips (flerskiktskeramik med hyperintegrerade piezosegment). Deras piezoelektriska element var mindre mottagliga för skador, vilket gjorde huvudet lättare att producera i kvantitet. De följdes av TFP-skrivhuvuden (tunn filmpiezo), som hade de tunnaste piezoelektriska elementen som är möjligt, och slutligen av Precision Core-skrivhuvuden, som behöll nyckeln till högre hastighet och bildkvalitet. Micro Piezo-skrivhuvudena ger inte bara enastående prestanda, precision, hastighet och bildkvalitet, de fungerar även med låg effekt, vilket gör dem bättre för miljön. Dessa funktioner har gjort det möjligt för Micro Piezo-skrivhuvuden att snabbt expandera till kommersiella, industriella och kontorsutskriftssegment.

Epsons Micro Piezo-skrivhuvuden har potential att utvecklas ännu mer och uppfylla ett ännu bredare behov. Skrivarhuvuden som är tätare och mer kompakta ger högre bildkvalitet till en lägre kostnad. De med fler munstycken kan skriva ut ännu snabbare. Framsteg som dessa kommer att göra det möjligt för Epson att tillhandahålla mer tillförlitliga kommersiella och industriella bläckstråleskrivare.

Epson kommer att fortsätta att förnya och utveckla Micro Piezo-tekniken i framtiden.

Projektionsinnovationer

Genom att utveckla mikrodisplayteknik gav vi världen en innovation som är oumbärlig för att återskapa äkta och levande färgbilder. Men den här delen av vår verksamhet hamnade i problem, och vid ett tillfälle var den i riskzonen för att misslyckas. Marknadsundersökningar hjälpte oss att navigera i dessa svåra vatten. Vi besökte kunder runt om i världen och letade efter problem inom deras fält och hittade nya sätt att lösa dem med innovation.

Vi har utvecklat projektorer som ger stora bilder med både hög kvalitet och hög upplösning som är lätta att se från alla vinklar. Idag används våra projektorer på kontor, i hem, inom utbildning och till och med inom digital konst genom projiceringsmappning, vilket ger många människor spänning och överraskningar.

Vår teknik

Genombrott efter obeveklig marknadsundersökning och stadiga ansträngningar:
Se tillbaka på historien bakom visuell innovation

Genombrott efter obeveklig marknadsundersökning och stadiga ansträngningar:
Se tillbaka på historien bakom visuell innovation

Ansluta världen med mikrodisplayteknik

Mikrodisplaytekniken är kärnan i Seiko Epsons LCD-projektorer och andra visuella kommunikationsprodukter. Den kombinerar Epsons egenutvecklade HTPS-teknik (polykisel TFT flytande kristall) med olika optiska och designtekniska lösningar.

Före LCD-projektorerna var projektorerna stora och tunga, de var inte bärbara och de behövde att rummen mörklades på grund av den låga ljusstyrkan. Men Epsons 3LCD-projektorer, världens första projektorer som använder tre HTPS-paneler, kännetecknas av sin ljusstyrka och sin vänlighet för ögonkänslighet. Den har inte bara bidragit till kulturen med presentationer på storbildsskärmar, utan har även använts i utbildningsmiljöer och hemmabio. Därför har vi behållit den största andelen på marknaden för projektorer med över 500 lumen under 20 år från 2001 till 2021.

Epsons mikrodisplayteknik har sitt ursprung i Seiko Quartz LC V.F.A. 06LC, världens första digitala klocka med en sexsiffrig LCD-display, som lanserades 1973. Produkten var mycket uppskattad för sin display som erbjuderen låg strömförbrukning och hög synlighet. Epson fortsatte att lansera en verksamhet med flytande kristaller för andra områden än armbandsur. Detta utvecklades så småningom till den nuvarande projektorverksamheten.

Men allt var inte så smidigt på väg till en början i projektorbranschen.

Utveckling av VPJ-700, en kompakt LCD-videoprojektor i fullfärg

1988 blev Seiko Epson först i världen med att använda LCD-teknik i en projektor, och 1989 lanserades VPJ-700, en kompakt LCD-videoprojektor i fullfärg.

Det var dock inte lätt att sälja världens första projektor. Teknikteamet utökades till mer än 20 medlemmar för att lansera den förbättrade VPJ-2000, men försäljningen ökade inte, vilket förvärrade situationen. Vid den tiden blev videokameror och andra produkter allt populärare, men behovet av LCD-projektorer som en enhet för att projicera bilder i vardagen och i näringslivet var begränsat.

Med verksamhetskontinuitet i riskzonen bestämde sig ledningen för att minska och återuppbygga verksamheten. Den första åtgärden de vidtog var att undersöka marknaden genom att besöka kunder runt om i världen.

Sista chansen: att upptäcka möjligheter

Fem ingenjörer och två säljare valdes ut för att återuppfinna LCD-projektorverksamheten. Med tanke på att det ursprungliga teamet hade cirka 20 personer, trimmades teamet avsevärt.

Medlemmarna började besöka olika kundföretag runt om i världen. I och med att dessa stadiga ansträngningar upprepades upptäckte de ett särskilt behov på marknaden.

Det var i USA som persondatorer var i stor användning och företagspresentationer var vanliga för att leverera presentationer på en stor skärm som var ansluten till datorn.

Med tanke på att spridningen av persondatorer hade potential att expandera projektormarknaden identifierade teamet att viktiga faktorer inte bara var ljusstyrka och hög upplösning för att möjliggöra projicering i kraftigt upplysta rum, utan även liten storlek och låg vikt för bärbarhet och slutligen direktanslutning till en dator. Med målet att fördubbla ljusstyrkan och samtidigt halvera storleken och kostnaden gick de vidare med att granska produktdesignen och teamstrukturen.

Medan utvecklingsteamet arbetade för att öka produktkonkurrenskraften och minska kostnaderna fortsatte produktionsteamet och säljteamet att utöka sin verksamhet. De besökte flera gånger distributörer och tog med sig prototypen runt om i världen. När distributörerna kunde se den faktiska skillnaden i ljusstyrka och upplösning visste de att de kunde sälja Epsons produkter.

Etablering av en marknad: för ytterligare strävan efter visuell innovation

ELP-3000 har uppnått liten storlek och hög upplösning och världens första dataprojektor lanserades 1994. Vid den tiden var Windows 95 i bred användning och skapade fler möjligheter för människor att göra företagspresentationer. Detta blev en av drivkrafterna bakom den explosiva försäljningen av ELP-3000, som utformades för att projicera data från en persondator.

1995 nådde Epson sin högsta position på marknaden för hemprojektorer. Det stadiga arbetet och de kontrakt som teamet säkrade på sina egna fötter gav nu frukt. Företaget fortsatte att introducera nya produkter och etablera en kultur av att använda projektorer för presentationer med stor skärm på kontoret.

Under 2002 gick Epson in på marknaden för hemmaprojektorer i full skala med ELP-TW100, som ger färg åt människors liv. Företaget gjorde också framsteg på utbildningsområdet och bidrog nu till att skapa en miljö där alla studenter kan få samma utbildning.

När det gäller teknik har mikrodisplayteknik tillämpats på produkter som smarta glasögon, medan laserljuskällteknik har tillämpats på projektorer. Förutom ljusa och livfulla bilduttryck har produktens livslängd och enkla installation förverkligats. Genom dessa bedrifter har användningen av projiceringsmappning för digital konst och digitala skyltar i kommersiella anläggningar ökat, och genom sina bilder har projektorer nu blivit en källa till spänning och överraskning för många människor.

Epsons innovationer inom visuell kommunikation fortsätter att stödja inlärning, arbete och att leva genom att ansluta kärnteknikdrivna produkter till människor, produkter, information och tjänster, vilket i slutändan förbättrar livskvaliteten och främjar branschens gränser.

Innovation för att minska miljöpåverkan

Som ett ledande tryckföretag sökte vi efter lösningar på pappersavfall efter tryckning.

Resultatet av vår strävan var ”PaperLab”. PaperLab är världens första1 system för papperstillverkning vid torra processer på kontor som kan producera nytt papper från använt papper med praktiskt taget inget vatten alls2. Vi ställde ut systemet på Eco-Products 2015, International Exhibition on Environment and Energy, vilket ledde till en stor succé hos allmänheten.

PaperLab är utrustad med ”torrfiberteknik”, vilket omvandlar papper till fibrer genom slagkraft utan att använda vatten. Det bidrar till att bygga upp en liten cykel av pappersåtervinning, vilket möjliggör återvinning och användning av papper på exempelvis kontor. Vårt koncept för denna cykel är inte ”återvinning”. Det handlar om ”upcycling”, ett sätt att skapa nytt värde. För närvarande strävar vi efter att tillämpa och utveckla ”torrfiberteknik” på andra material än papper, tillsammans med ett brett utbud av samarbetsparter.

Vi kommer att fortsätta våra ansträngningar att leverera nytt värde till världen för att uppnå hållbarhet och berika samhällen.

Vår teknik

Innovationer som föreställer sig framtiden:
Torrfiberteknik

Fotnot1: Bland alla papperstillverkningssystem som använder en torr process. Källa: Epsons undersökning genomfördes i november 2016
Fotnot2: En mindre vattenmängd används i syfte att bibehålla luftfuktighetsnivå inuti systemet.

Innovationer som föreställer sig framtiden:
Torrfiberteknik

Fokusera på problemen med utskriftspapper:
Två perspektiv som leder till genombrott i utvecklingen

Det var år 2010 när den dåvarande ordföranden och den representativa direktören Minoru Usui ställde en fråga till det tekniska utvecklingsteamet. Han berättade för dem att det måste finnas något ledande utskriftsföretag som vi kan göra åt det.

Detta föranledde Kazuhiro Ichikawa, dåvarande ledare för teknikutvecklingsteamet, att börja besöka regeringskontor, företagskontor och finansinstitut för att observera hur utskriftspapper användes och avlägsnades.

Han fann att det mesta av utskriftspapper innehöll konfidentiell information och att avlägsnadet av dem var outsourcad till en utomstående entreprenör, vilket medförde kostnader. Kunderna var inte nöjda med situationen.

Samtidigt besökte han pappersbruk och industriella testcentra för att bedriva forskning från olika vinklar, från papperstillverkning till återvinning. Han lärde sig att stora mängder vatten behövs för att återvinna papper samtidigt som risken för vattenföroreningar undviks och att rening av avloppsvatten är dyrt. Utanför Japan fick han reda på att inte alla regioner har rikliga vattenresurser, vilket bidrar till fler utmaningar inom pappersåtervinning.

Vi upptäckte en möjlighet till utveckling som fokuserade på att stänga resursslingan och skydda konfidentiell information.

En ny utmaning:
Återvinning av papper i en praktiskt taget vattenfri process

När utmaningen hade identifierats fokuserade teamet för teknikutveckling på hur man bygger en återvinningsmetod som använder praktiskt taget inget vatten och ger högkvalitativt papper.

Men det var ett utmanande mål att uppnå. När de strimlade papperet för fint hackades pappersfibrerna och det gick inte att tillverka papper av hög kvalitet. Men de fortsatte att experimentera. Även efter mer än 100 olika experiment, som att skrapa papper med murbruk och slipa dem med blandare, kunde ingen lösning hittas.

Genombrottet kom när Ichikawa drog av ett stycke washi, traditionellt japanskt papper, med fingrarna, och märkte att fibrerna längs de trasiga kanterna var lösa och kunde rätas ut. Han trodde att det kanske skulle vara bättre att separera dessa fibrer genom att lossa och räta ut dem istället för genom att skära, gnugga eller krossa dem.

Denna idé ledde till utvecklingen av Epsons torrfiberteknik, som har en kombination av processer där använt papper defibreras (och därmed säkert förstör all tryckt information på en sida) och nytt papper produceras från dessa fibrer. För att verifiera om denna teknik verkligen skulle accepteras av marknaden demonstrerade Epson PaperLab världens första2 system för papperstillverkning i torra processer som kan producera nytt papper från använt papper med praktiskt taget inget vatten1 på Eco-Products 2015, den internationella utställningen om miljö och energi. PaperLab blev en stor succé bland allmänheten.

Öppnar upp möjligheter för upprustning med torrfiberteknik

”Torrfiberteknik” defibrerar, binder och formar papper efter behov för en viss tillämpning och möjliggör bearbetning och behandling som tidigare var omöjlig, vilket minskar avfall och utnyttjar nya materialegenskaper.

PaperLab ledde till att mer än återvunnet papper skapades, vilket också skapade nytt värde. ”Torrfiberteknik” ger en upcyclinglösning snarare än en återvinningslösning. Det är just den typ av sociala bidrag som Epson alltid velat göra.

Hittills har återvinning ofta ansetts vara något som returnerar något av mindre värde, eftersom inte många återvinningstekniker kunde generera nytt värde. Epson hoppas dock kunna utöka upcyclingkulturen som ett sätt att skapa nytt värde.

Genom att använda ”torrfiberteknik” för att ge värde till vad som brukade avlägsnas som avfall kommer vi att minska miljöpåverkan från tillverkning.

Vad kan vi göra för framtiden?
Uppnå hållbarhet och berika samhällen

Epson arbetar för närvarande med likasinnade partners för att utveckla återvinningsapplikationer med ”torrfiberteknik” för en mängd olika material utöver papper. Vi arbetar också med att använda ”torrfiberteknik” för att producera nya material för att ersätta petroleumbaserade material som plast. Epson kommer att fortsätta att utveckla teknik, produkter och lösningar som är hållbara och berikar samhällen.

Fotnot1: En mindre vattenmängd används i syfte att bibehålla luftfuktighetsnivå inuti systemet.
Fotnot2: Bland alla papperstillverkningssystem som använder en torr process. Källa: Epsons undersökning genomfördes i november 2016