Upplev storheten i printat foto

Upplev storheten i printat foto

Fotografen Patrik Larsson driver printstudion Grand Image och är en erfaren fotograf, föreläsare och inte minst hängiven entusiast av fotoutskrifter. Läs om varför Patrik älskar bilder på papper och ta del av hans tips för dig som vill börja printa foto.

Fotografen Patrik Larsson driver printstudion Grand Image och är en erfaren fotograf, föreläsare och inte minst hängiven entusiast av fotoutskrifter. Patrik har älskat att fota sedan han var liten och upplevelsen av att se en bild växa fram på ett papper och få hålla i den har alltid varit Patriks drivkraft. Patrik köpte sin första skrivare för 20 år sedan, en Epson. Till en början använde han skrivaren till sitt eget fotoarbete, men de senaste åren har han även hjälp andra fotografer och illustratörer att förverkliga sina drömmar i sin printstudio med fokus på fine art i centrala Göteborg.

Från början var det var fascinationen av att se en bild växa fram på papper och upplevelsen av att få hålla den i handen som fick Patrik att börja intressera sig för fotoutskrifter. En upplevelse han inte vill att någon fotograf ska gå miste om.

 – Upplevelsen av en printad bild är oslagbar, den går inte att få på något annat sätt. Det är så tidlöst och beständigt och på riktigt. Den printade bilden försvinner liksom aldrig, den är med för alltid. Att se en bild på datorskärm, i en mobil eller i ett flöde – det är bildkonsumtion. Att få se en bild på papper, på en vägg eller bara i handen – det är en bildupplevelse, säger Patrik.

Patrik är nu inne på sin åttonde skrivare från Epson. De senaste fem åren har han använt Epsons storformatsskrivare i sin studio för att printa stora konsttryck åt fotografer och till utställningar, och det senaste året har han använt SureColor SC-P9500 (44 tum). SC-P9500 är Epsons första storformatsskrivare med 12 färger och en bred färgskala med 99 % Pantone-täckning. Snart får Patrik sin nionde skrivare, den mindre skrivaren Epson SC-P900, som han ska använda på sina printkurser eftersom det är den typen av skrivare deltagarna använder när de ska printa hemma.

– De mindre skrivarna ger idag ett nästan identiskt resultat som de större. Det enda som skiljer är hur stort och hur snabbt det går och när man sitter hemma spelar det ofta ingen roll om det tar fem eller tio minuter. Skulle man lägga bilderna bredvid varandra hade man inte sett någon skillnad, det är rätt häftigt att vem som helst kan skriva ut bilder hemma med superbra resultat, säger Patrik.

En sak som ofta händer när man börjar printa är att man börjar se fler detaljer i sina bilder vilket gör att man utvecklas och kan bli en ännu bättre fotograf. Flera personer som har gått Patriks printkurser säger efteråt att de känner att de har blivit bättre fotografer, trots att de inte har fotat, utan bara printat och studerat sina bilder på ett nytt sätt.

– Det är så roligt att få jobba med andra fotografer och hjälpa dem att realisera sina drömmar, oavsett om jag printar deras verk åt dem eller lyckas motivera dem att börja printa hemma, berättar Patrik.

Fem tips till dig som vill börja printa foto:

1. Släpp idén om att fotot ska se ut som på skärmen

När man börjar printa foto är det vanligt att man vill jämföra sin printade bild med bilden på skärmen. Försök istället att se det som två olika medier. Foto på skärm och foto på papper är två helt olika saker. Att skriva ut foto är en konstform i sig. Titta på den utskrivna bilden och fundera på om du tycker att bilden är bra, om den är det spelar det ingen roll hur den ser ut på skärmen eftersom ingen annan har sett bilden på skärmen. Lyckas du koppla bort den tanken blir det både enklare och roligare.

2.  Ställ in skärmen rätt

Om du ändå vill jämföra med skärmen måste du göra det på rätt sätt, du måste då ha rätt ljus, skärmen rätt inställd o.s.v. Annars är det som att jämföra äpplen och päron. Det absolut vanligaste problemet när man börjar printa själv är att man tycker att bilderna är för mörka när de kommer ut. I 99 % av fallen är det inte bilderna som är för mörka, utan skärmen man tittar på som är för ljus. Vanliga skärmar är ofta väldigt ljusa, om du ställer ner ljusstyrkan på din skärm kommer du att få ett resultat som är mer likt den printade bilden.

3. Printa på rätt papper

När man börjar printa är det oftast lättare att printa på ett papper som är halvblankt eftersom det har ett större färgomfång och lite djupare svärta vilket gör att skillnaden mot skärmen blir lite mindre.

4. Använd skrivare och papper från samma leverantör

Ju mindre inställningar man behöver göra desto lättare är det att komma igång. Har du till exempel en Epson-skrivare är det också vettigt att satsa på ett Epson-papper, de kommer då att vara kompatibla med varandra och du slipper ställa in skrivaren, ladda ner nya profiler o.s.v.

5. Finn glädjen

När man ska börja printa bilder är det inte ovanligt att man till en början tycker att det är kul men att man tröttnar så snart man stöter på ett problem. Det är därför viktigt att gå in med rätt inställning. Ofta kommer du långt på att släppa tanken på att dina bilder ska se ut exakt som på skärmen. Det viktigaste när du börjar skriva ut är inte att det blir perfekt, utan att du får ut något. Om du tycker att det är roligt och fortsätter kommer du sen kunna titta tillbaka och se din utveckling, det kan vara en stor motivation. Precis som när du började fotografera, det kräver kunskap men det är roligt att lära sig och ännu roligare när man ser sin utveckling. Och du, det är ingen som kan allt från början!