Torkade minnen får nytt liv med Epson

Fotografen som blåste nytt liv i ett skolherbarium

När fotografen Per-Olof Stoltz flyttade till sin frus hemstad Göteborg upptäckte han en liten second hand-butik där han hittade ett gammalt fint skolherbarium som han fastnade för. Med hjälp av både skanner och storformatsskrivare från Epson har Per-Olof nu digitaliserat det gamla herbariet och givit de gamla torkade växterna nytt liv.

Per-Olof Stoltz är fotografen från Skåne som 2009 flyttade till sin frus hemstad Göteborg. När de strosade runt i sina nya kvarter i Linnéstaden upptäckte de en liten second hand-butik längs Första Långgatan som drevs av ett par äldre kvinnor. Butiken var fylld från golv till tak med kläder på ställningar och ouppackade i påsar. Per-Olof tittade närmare på en utav påsarna, som utöver kläder innehöll ett gammalt fint skolherbarium som han direkt fastnade för och köpte. Men det impulsiva köpet hamnade i en bokhylla och glömdes med tiden bort.

Fem år senare fick Per-Olof en idé om att skapa en digitaliserad version av det gamla skolherbariumet och ge nytt liv till de torkade, färglösa växterna som en kvinna vid namn Anne-Marie så omsorgsfullt samlat 1931. Strax efter julen 2014 började han experimentera med tekniken på sin skanner Epson Perfection 4870.

Fördelen enligt Per-Olof med skanningsprocessen, jämfört med om han använt sig av ett ljusbord och sedan fotograferat växterna, är att han inte begränsas av kamerans upplösning:

"Skannern matar in all information från växten och har gjort det möjligt för mig att kunna förstora upp en liten växt om 10 centimeter till att bli 1,5 meter lång! Det är fantastiskt att se hur väl det fungerar och gör det möjligt att i princip se varenda liten växtcell." Per-Olof Stoltz

När växterna sedan var inskannade påbörjades det känsliga arbetet med att få fram strukturerna och färgerna. Per-Olof sökte information på nätet för att hitta rätt färger och använde sig sedan av Photoshop för att locka fram dessa ur de 80 år gamla växterna.

Projektet publicerades först som en e-bok med namnet "Anne-Maries Herbarium", efter den ursprungliga ägarinnan och skaparen av boken. Men under sommaren 2015 kommer besökarna på Botaniska Trädgården i Göteborg kunna se hur Per-Olof med digital teknik skapat en fotografisk tolkning som gett nytt liv åt de gamla växterna.

"Fotografierna skrevs ut på storformatskrivaren Epson Stylus Pro 9900 och resultatet blev makalöst vackert! Det är obeskrivligt att få se en 80-årig färglös lilja återfå all sin prakt i ett 50x70 format med vibrerande färger." Per-Olof Stoltz
 

Utställningen pågår i Göteborg mellan den 12 juni till 9 augusti samt på Uppsala Fotofestival den 24-27 september och heter "Älskad, hatad, saknad", en reflektion om vad eleverna tyckte om den obligatoriska skoluppgiften med att skapa ett herbarium. Per-Olofs digitaliserade herbarium finns att bläddra i här.