Starkare mötesupplevelser när Epson 3LCD-teknik möter naturen

“Ödmjukhet inför naturen är det vi bygger upp allting kring”

Starkare mötesupplevelser när Epson 3LCD-teknik möter naturen

Eriksberg ligger i Blekinge skärgård och är Nordens största safaripark, men Eriksberg är mer än safari: det är en helhetsupplevelse kring djur, natur, logi, gastronomi och konferens. På Eriksberg kretsar allt kring det vilda och lugnet som uppstår på denna vackra plats är en upplevelse i sig.

Det naturrika området har byggnader från fem århundraden med förstklassigt hotell, fina konferenslokaler, restauranger, vinkällare och gårdsbutik med försäljning av bland annat lokalproducerade viltprodukter från området. I det 925 hektar stora inhägnade naturreservatet vandrar nordiska djur fritt och tar man en safaritur kan man få se vilda visenter, kron- och dovvilt, davidshjortar, vildsvin och mufflon.

– När våra besökare lämnar Eriksberg vill vi att de ska känna att de har fått en avkopplande känsla, att man har upplevt och kanske åstadkommit någonting. Vi vill att man ska vilja berätta vad man har upplevt och samtidigt få mersmak och vilja komma tillbaka, säger Per-Arne Olsson som är VD på Eriksberg.

En viktig del av Eriksberg är konferensdelen som har funnits sedan 80-talet. Ca 15 % av Eriksbergs hotellbesökare är konferensbesökare. Konferensanläggningen består av 8 olika lokaler som är 20–400 kvm stora där allt från 6 till 300 sittande personer får plats. Lokalerna på Eriksberg används både till privata fester, såsom bröllop och födelsedagskalas, och till stora som små konferenser. Varje lokal är unik och erbjuder olika möjligheter, men den röda tråden är att det ska kännas som att man är utomhus även om man är inomhus när man är i dem, för att skapa det där lugnet som ger förutsättningar till givande möten.

– Ödmjukhet inför naturen är det vi bygger upp allting kring. När man är i en sådan här miljö släpper man garden och prestigen, vilket i sin tur ger möjlighet till effektiva möten. Allt från möten mellan familjer och nya bekantskaper till konferensmöten. Ett vardagligt lager försvinner när man är här och man kan vara mer sig själv, tack vare naturen, fortsätter Per-Arne.

Naturen ställer höga krav på tekniken

Den största lokalen på Eriksberg kallas för Ladan. Ladan är 400 kvm och rymmer upp till 350 personer vid mingel. Även om byggnaden stod klart redan år 1776 så var det först våren 2020 som Ladan invigdes som komplett konferenslokal. Den nya, stora lokalen har skapat rum för fler och större möjligheter på Eriksberg. Att samlas hundratals personer i en lokal är dock något som i dagsläget inte är ett alternativ, men Per-Arne håller sig positiv och menar att den stora lokalen kommer väl till pass även i dessa tider då man istället kan träffas små grupper på den stora ytan, något som inte hade varit möjligt i en mindre lokal. En viktig komponent i den här typen av lokal är tekniken. Ett konferensrum är idag ingenting utan bra teknisk utrustning som ”bara funkar”, menar Per-Arne, något som de flesta säkert är beredda att hålla med om. Därför var det självklart att Ladan skulle utrustas med den bästa tekniska lösningen när den skulle genomgå förvandling och bli en attraktiv konferenslokal.

Per Andersson på Bäckaskog Media som genomförde installationen förklarar varför de valde just den här lösningen:

– När Eriksberg kontaktade oss för att diskutera en lösning för deras kommande stora konferenslokal åkte vi dit dels för att se lokalen fysiskt, dels för att höra deras specifika krav på funktion och prestanda. Vi förstod mycket tidigt i processen, att kvalitétskravet var prioriterat då man, som i allt övrigt på Eriksberg, enbart nöjer sig med det bästa, men ändå har ett mycket tydligt fokus på ekonomiskt fördelaktiga lösningar. Kravet var också, att den erbjudna tekniken skulle hålla sådan klass, att man endast i undantagsfall skulle behöva hyra in extern teknik vid större event – något man tvingats göra tidigare i stor omfattning.

Kundens krav var en stor bild på frontväggen med hög upplösning vid konventionell filmvisning. Man ville också kunna krympa ned, och positionera om den, för att möjliggöra att personer även skulle kunna sitta på det mobila podiet utan att störa bildinnehållet vid konferens-sittning. För att inte störa den mycket speciella arkitekturen med synliga gamla balkar kom vi fram till att hela frontväggen kunde målas vit i stället för att pressa in en duklösning.

– När Epson under processen annonserade sin vidvinkliga optik ELPLU04, som fortsatt kunde använda sig av projektorns stora spann av horisontell och vertikal shiftfunktion, blev valet ännu enklare för oss: Epson EB-L1505UH med sin detaljerade, kontrastrika och färg-korrekta bild baserad på LCD-teknik med en rimlig kostnadsbild. Kompletterat med ett kraftfullt BOSE Roommatch ljudsystem och styrsystem från Crestron har Eriksberg fått en oerhört potent konferens- och showlösning i sin utmanande, spännande och varsamt renoverade 1700-tals-lokal, avslutar Per på Bäckaskog Media.

– Tidigare kunde vi ta max ca 100 personer och då riktade vi framförallt in oss på mindre ledningsgrupper, men nu kan vi ta betydligt större grupper, något som också ställer större krav på bra ljud och bild. Med vår Epson-projektor kan vi få en skarp upplösning med en bild på upp till 7,5 meter, något som inte går att jämföra med våra tidigare lösningar. Tack vare den har en helt ny dimension möjliggjorts för oss och våra besökare. Dessutom fyller projektorn ett helt nytt syfte under pandemin eftersom vi med den faktiskt kan fylla rummet med hundratals personer virtuellt, berättar Per-Arne på Eriksberg.

Att Ladan är utrustad med Epson EB-L1505UH, med sin naturliga färgteckning, har gjort det möjligt att skapa naturupplevelser även inomhus. När naturen ska speglas på en skärm ställer det otroligt höga krav på kvaliteten. Den stora bilden används bland annat för att förbereda safari-besökare på vad de ska få uppleva i naturen och för att förbereda stjärnskådare på vad de ska få se i kikaren i ett stjärn- och galaxupplevelsepaket, något som kräver riktigt skarp upplösning. Dessutom har den använts för att skapa en maffig backdrop när det har varit konsert i Ladan.

– När vi blev introducerade för olika projektorer blev det självklart val att välja Epson, när vi investerar gör vi det långsiktigt och vi väljer bara det med allra bäst kvalitet. Eftersom vi verkar mitt i två naturreservat och ligger långt fram i miljöområden så var även miljöaspekten viktig för oss när vi valde projektor, avslutar Per-Arne.

Tack vare den tekniska lösningen har Eriksbergs största lokal kunnat bli ett komplett konferensrum för upplevelser och möten – där både människor och naturen får ta plats.

Läs mer om Epson installationsprojektorer: https://www.epson.se/verticals/installation-projectors