Odense kommun: Grafisk verkstad

Bättre kvalitet och nya möjligheter

Odense kommun: Grafisk verkstad

När Odense Kommuns Kulturmaskinen skulle finna en ny flexibel lösning föll valet på Epsons textilskrivare SureColor SC-F2000. Nu kan Odense kommun erbjuda sina medborgare att skriva ut sina egna t-shirts och inbjudningar och på så sätt leka med grafisk design som en hobby.

I Odense kommun finns Kulturmaskinen

De erbjuder medborgare att skriva ut sina egna t-shirts och inbjudningar och på så sätt leka med grafisk design som en hobby.

"Vår medborgarverkstad är till för alla. Unga såväl som gamla. Vi finns där som mentorer och medhjälpare – medborgarna har helt fria händer. Utrustningen måste leva upp till en viss användarvänlighet och kvalitet" säger Ann Larsen, som leder workshopen.

På Kulturmaskinen är det viktigt att medborgarna känner att de kan experimentera med grafiska detaljer för att de ska känna sig nöjda med den produkt som de arbetar med - oavsett om det gäller födelsedagsinbjudningar, roliga t-shirts eller sängkläder. Det innebär att maskinerna verkstaden erbjuder måste vara moderna och enkla att använda.

Föråldrad teknik

Kulturmaskinen har funnits i 5 år. Tidigare låg det vid Badstuen, men nu har Kulturmaskinen flyttat till Brandt-område. I och med flytten beslutades det att uppgradera tekniken på den grafiska verkstaden.

"Vi hade en föråldrad lösning. Tekniken krävde att man först skulle skriva ut ett grafiskt tryck och sedan överföra det till tyget. Det gav en hel del utmaningar vad gäller användarvänlighet, hållbarhet mm.", förklarar Ann Larsen.

Den gamla tekniken innebar att den slutliga produkten inte uppnådde den kvalitet som Kulturmaskinen vill att medborgarna ska få.

"När du hade tvättat din nya t-shirt 4-5 gånger, bleknade färgerna och de grafiska trycken försvann. Dessutom var maskinen svår att använda då medborgare skulle gå igenom en rad olika rutiner för värmeöverföring av tryck", fortsätter Ann Larsen.

Därför är det en klar fördel att ha en skrivare som kan skriva ut direkt på tyger och textilier.

Ny flexibel lösning

Valet föll på Epsons textilskrivare SureColor SC-F2000. F2000 är den första DTG skrivaren, vilket innebär att det är den första skrivaren som skriver ut direkt på tyget. Den har en hög utskriftshastighet och kan trycka en T-shirt på 27 sekunder. Produktionen är alltså snabb och effektiv. Det är första gången Kulturmaskinen har en så pass flexibel lösning som sparar mycket tid och samtidigt ger användarna den bästa kvaliteten.

"Nu trycker man inte längre på ett papper utan man trycker direkt på materialet: Människor kommer med både kuddar och påslakan – den enda begränsningen är din egen fantasi", säger Ann-Louise.

Förutom de nya textilmöjligheterna är kvaliteten hos den slutliga produkten långt bättre än tidigare. Utskrifter med den gamla tekniken höll 4-5 tvättar innan de bleknade och föll av, medan tryck med den nya tekniken håller 40-45 tvättar innan grafiken bleknar något. Trycket försvinner inte som det tidigare gjorde.

Glada medborgare

Det viktigaste för Kulturmaskinen är att medborgarna är glada och nöjda med det lokala utbudet. De ska få komma dit och njuta av en hobby.

"Vi har tonåringar som vill prova att skriva ut T-shirts med sina egna ståndpunkter, samt mogna kvinnor som vill ha ett blomstertryck på soffkudden. Åldersspannet är ungefär 12-90 år så det är ett hyfsat representativt urval av medborgare som använder sig av vårt erbjudande", säger Ann Larsen

Detta ställer krav på maskinernas användarvänlighet.

"Det måste vara maskiner som medborgarna själva kan använda, men om de behöver hjälp finns vi såklart här. Det är medborgarnas verkstad. Vi är i huvudsak här för att instruera dem om hur de ska använda maskinerna. Det är viktigt att våra medborgare är nöjda med utbudet", fortsätter Ann Larsen.

Det kostar 25 kronor per timme att använda utrustningen, men max 50 kronor per dag - 50 kronor för en T-shirt och cirka 50 kronor för trycket. Så det är relativt billigt att designa din egen t-shirt om du skulle vara intresserad av att prova grafisk design.

"Alla är välkomna. Vi har många som kommer hit även om de inte har någon kunskap om grafisk design. Det är en rolig hobby att prova - och här på Kulturmaskinen har vi nu rätt utrustning och de rätta mentorerna som är redo att hjälpa till", avslutar Ann Larsen.