Morgondagens kontor och mötesplatser kräver mer

Morgondagens kontor och mötesplatser kräver mer

Med allt mer flexibilitet och arbete hemifrån behöver kontor och mötesplatser bli mer attraktiva och erbjuda något man inte kan uppleva någon annanstans.

I en marknadsanalys som Springpixel, specialistdistributör och Solution Provider inom innovativa AV-lösningar, tog fram i samband med att finansbolaget DLL skulle skapa en mer innovativ arbetsplats blev det tydligt att framtidens kontor och mötesplatser kräver mer. Med allt mer flexibilitet och arbete hemifrån behöver kontor och mötesplatser bli mer attraktiva och erbjuda något man inte kan uppleva någon annanstans.

Trots att marknadsanalysen utfördes redan innan covid-19 bröt ut svarade samtliga deltagare, oavsett om man pratade med arkitekter, inredare, marknadschefer, VDs eller facility/office manager, att framtidens kontor och möten kommer att se annorlunda ut. Redan då pratade man om co-working spaces och jobb hemifrån, och att det kommer att bli allt viktigare med attraktiva ytor och miljöer, vilket nu efter corona är mer aktuellt än någonsin. Oavsett vem man pratade med menade man att ”wow-faktorn” kommer att ha en avgörande roll på framtidens kontor och mötesplatser. Att framtiden ”is all about content” och att de kommer att vara mer fokus på att beröra och påverkar med upplevelsebaserade möten.

Bara fantasin sätter gränser

Till DLLs kontor tog Springpixel fram en helt nytt koncept som är en helhetslösning med ljud, mjukvaror, styrsystem, content och projektorer som tillsammans skapar ett kreativt upplevelserum. ”Tanken är att det ska vara en plats där folk kan gå in och komma ifrån det vardagliga, att man ska få en annan upplevelse och känsla med möjlighet att kunna byta tankesätt och vara kreativ”, säger Jan Elmersson på Springpixel. Se video här.

I konceptet ingår fyra stycken Epson-projektorer från EB-1000-serien som tack vare sin ultrakortskjutande laserteknik, ljuskällans långa livslängd och höga bildkvalitet passar perfekt in i den här typen av sammanhang. Tack vare Springpixels nya koncept, där flera olika enheter pratar med varandra och där det också ingår färdigt content/miljöer, kan DLL idag bjuda in till möten i en skog med susande löv eller med havet runt omkring sig, presentera på tre väggar, eller bara bjuda in till avslappnade samtal eller en paus i naturen med fågelkvitter i bakgrunden. Det har blivit en plats där man kan inspireras, slappna av och skapa rätt stämning för varje tillfälle. Där bara fantasin sätter gränser.

Den här typen av lösningar tycks med andra ord inte bara vara framtiden, utan något som redan är här. Och  det finns många potentiella användningsområden. ”Den kan implementeras i allt från mötesytor och receptioner på företag till lounger och hotell, museer, butiker, m.m.”, säger Jan Elmersson på Springpixel, ”ett annat intressant användningsområde är i rum som saknar fönster och därför kanske inte utnyttjas optimalt idag. Här har man verkligen möjlighet att ge ett sådant rum full potential och skapa något kreativt av det”.

Enkelhet är nyckeln

För den som tycker att detta är en intressant lösning för sitt kontor, reception, lobby eller annat utrymme är enkelhet och användarvänlighet avgörande. ”Som slutkund ska du inte behöva bry dig om alla detaljer kring de olika enheterna som ingår. Man är intresserad av själva upplevelsen, men kanske inte lika intresserad av alla tekniska detaljer”, säger Jan, ”därför har Springpixel skapat ett nytt koncept som är en helhetslösning där allt levereras som ett enda artikelnummer. Från projektorer till ljud till content – allt ingår”.

När lösningen är installerad är det väldigt enkelt för kunden att styra upplevelserummet genom en surfplatta med enkelt, intuitivt gränssnitt med kundens egen profil genom vilken man kan byta mellan rummets olika miljöer, växla till presentationer och styra ljudet och ljuset. ”Det är verkligen enkelt att använda upplevelserummet. Man går bara in i rummet och sätter igång det med surfplattan, gardinerna dras ner och man väljer vilken miljö och sinnesstämning man vill befinna sig i för dagens möte”, säger Victoria Geiborg på DLL Nordics,  ”upplevelserummet har verkligen gett kontoret ett lyft och vi ser fram emot att få använda rummet mycket mer nu när vi snart kommer jobba mer från kontoret igen. Vi tror verkligen att upplevelserummet kommer locka folk till kontoret framöver. Vi vet ju att digitala möten är bra på många sätt, men de kan inte ersätta verkliga upplevelser”.

För intresse kring denna lösning vänligen skicka ett mail jan@springpixel.se eller johan.soderberg@epson.eu