MED ÖGA FÖR DETALJER - MÖT BRÖDERNA SAVING BAKOM FÖRETAGET KONSTEXPO

”SKRIVAREN MÅSTE VARA OERHÖRT STABIL”

MED ÖGA FÖR DETALJER - MÖT BRÖDERNA SAVING BAKOM FÖRETAGET KONSTEXPO

Efter tio års arbete med konst i olika former startade bröderna Markus och Mathias Saving år 2009 företaget Konstexpo.
Visionen var att möta behoven hos konstnärer, fotografer, illustratörer, gallerier, muséer och andra kreativt verksamma som ville skapa större upplagor av färdiga konstblad i hög kvalitet.

”Det gäller att pricka rätt så att reproduktionen blir så lik originalet som möjligt.” Mathias Saving, Konstexpo

Hos Konstexpo printas inte alltid en och samma upplaga i ett svep. Därför gäller det att maskinen är så pass stabil och bra kvalitetsmässigt att resultatet inte skiljer sig från ett år till ett annat. Dessutom ställs det höga krav på att bläcket ska vara åldersbeständigt.

"Skrivaren vi använder måste vara oerhört stabil. Om vi printar hundra reproduktioner så måste varje utskrift bli identisk. Konstnärer kan komma till oss med flera års mellanrum och förväntar sig ändå att resultaten ska bli desamma." Mathias Saving, Konstexpo

Epson SureColor SC-P20000 har utvecklats med dessa höga förväntningar på kvalité som finns inom konst- och fotovärlden i åtanke. Det är ett måste att resultaten blir verklighetstrogna, pålitliga och precisa. För att säkerställa att utskrifterna alltid blir korrekta utan att kostnaderna drar iväg använder SC-P20000 också Epsons färgkalibreringssystem som ger användaren möjlighet att enkelt hantera färgreproduktionen.

"Alla maskiner klarar inte av den typen av färger som vi använder; om det är riktigt mättade ytor, till exempel helt kolsvart, så är det inte självklart att en maskin orkar med. Det kan bli flammigt och streck. Det är främst kvalitetsaspekten som avgör vilken skrivare vi använder, och den här skrivaren är oerhört avancerad." Mathias Saving, Konstexpo

För Konstexpo är SC-P20000 den fjärde Epsonskrivaren man investerat i under de sju åren som verksamheten varit igång. Bröderna Saving menar att kvaliteten hos Epson har funnits med redan från start, men att den största skillnaden de ser idag från starten är hastigheten.

"Det går snabbare att skriva ut, och det är en viktig aspekt om vi ska göra en upplaga på hundra stycken av något. Tidigare kunde det ta upp till två dagar, nu tar det max en. Tid är ju pengar, så det är väldigt viktigt för oss att det går fort utan att det tummas på kvaliteten." Mathias Saving, Konstexpo

Dessutom påpekar de att fler färger tillkommit, och att skrivaren kan få fram ett bättre färgspektrum. Kvaliteten, effektiviteten och framförallt snabbheten, har gett avtryck. Formatet på 64 tum, vilket motsvarar cirka 1,6 meter, gynnar också verksamheten i det man blivit mer flexibla med vilka storlekar på konstblad som kan levereras.