Det ledande franska fotolabbet Picto investerar i storformatsskrivare

Det främsta fotolabbet i Paris köper SureColor P20000

Det ledande franska fotolabbet Picto investerar i storformatsskrivare

I hjärtat av Paris ägnar sig Picto åt att uppfylla professionella fotografers behov, oavsett om dessa använder digital eller konventionell filmteknik. Deras uppgifter omfattar såväl framkallning som tryck, redigering och rådgivning. Detta är en plats där konst och teknik smälter samman.

Picto - ett familjeföretag i tredje generationen

När Philippe Gassmanns farfar Pierre grundade ett litet fotolabb i Paris år 1950 betydde "digitalt" saker man gör med fingrarna, och datorer var enorma, dyra maskiner skötta av män i vita rockar. Detta oroade inte framstående fotografer som Henri Cartier-Bresson och Robert Doisneau, som brukade stanna förbi Pierres labb för att diskutera hur de bäst kunde fullända sina konstverk.

Detta rykte för kvalitet och professionalism finns kvar hos Picto än idag, men runt 2004 började tiderna att förändras, och digital teknik berövade koncernen mer och mer av dess vinst. I nästan tio år kämpade Picto med att återuppfinna sig självt. “Vi har aldrig övergivit våra kunder inom professionellt foto”, säger Philippe. “Vi sökte kompletterande sätt att tillhandahålla de tjänster våra kunder behövde. Den viktigaste nyheten var att ge dem direkt åtkomst till hela vårt tjänsteutbud via internet.”

Idag använder nästan alla fotografer en digitalkamera för åtminstone vissa delar av sitt arbete, varför det blev en överraskning att få veta att framkallning och förbättring av traditionell film fortfarande står för hälften av koncernens omsättning. Denna del av verksamheten drar nytta av Pictos internationella renommé när det gäller att återställa och göra nytryck av gamla foton med historiskt intresse, foton som finns på konstgallerier och i privata samlingar världen över.

En skrivare väl värd att vänta på

Picto hade använt Epson Stylus Pro 11880-skrivare i tio år och ville gärna uppgradera. “Vi väntade på att Epson skulle komma med en ny modell, och köpte till och med några skrivare från en annan tillverkare. När SureColor P20000 presenterades blev vi inbjudna att beta-testa den”, berättar Philippe. “Vi kunde till och med rekommendera några ändringar som Epson implementerade innan skrivaren lanserades officiellt.”

Med tanke på att Picto redan har köpt tre stycken SureColor P20000-skrivare och mycket väl kan komma att införskaffa en eller två till, kan man ju fråga sig vad det är som är så tilltalande med de nya modellerna? I sitt svar omnämner Philippe först och främst hastigheten - som är två till tre gånger snabbare än hos den gamla modellen. Därefter följer förbättrad ergonomi och arkhantering, som har gjort det möjligt för användarna att förbättra sin produktivitet. Utskriftskvalitén har också förbättrats, i synnerhet för finare detaljer, och det finns nu fyra gråskalenivåer som ger exakta övergångar med låg kornighet.

En annan stor fördel för Picto är färgkompatibiliteten med Stylus Pro. “När vi får ombeställningar kan vi få färgerna så nära originalet att ingen kund hittills har lyckats se någon skillnad”, berättar han. Epsons senaste skrivare använder Epsons egna, pigmentbaserade UltraChrome PRO-bläck – bättre för miljön, bättre för användarna, och med en fantastisk hållbarhet för många år utan blekning.

Picto valde en hanterad utskriftstjänst från Epson kallad Epson Print & Savesom inkluderar tre års underhåll på plats, med snabba svar vid tekniska problem. Epson-avtalet garanterar även priserna på bläckpatroner, vilket ger Picto större säkerhet när man själv ska bestämma sina avgifter. 

Aktuella och framtida projekt

Philippes plan är att utveckla Pictos verksamhet i tre riktningar: "Ateljén", där Pictos konstnärer och tekniker kommer att erbjuda individuell service och rådgivning för yrkesverksamma personer; "Fabriken" för att serva fotografer som behöver support på lägre nivå, samt slutligen onlineverksamheten, där kunden är helt oberoende.

I juni 2016 lanserade Picto sin uppfräschade webbplats som gör det enkelt att skicka filer samt välja papperskvalitet, infattningar och olika tillvalstjänster. “Professionella fotografer som vet precis vad de vill ha kan nu beställa med bara några få klick", förklarar Philippe. "Och inom en vecka – eller mindre, om du har bråttom – kan utskrifterna levereras till deras ytterdörr.”

Samtidigt har också Picto-stiftelsen grundats. Detta är en ideell organisation med syfte att centralisera och utveckla Pictos support och uppmuntran för fotografer, institutioner, gallerier och studenter inom grafisk konst.

Men Philippe Gassmanns mest spännande projekt kommer att föra honom till den Nya Världen. “När man ser på Apple, Google, Facebook och alla andra, kan man tro att USA ligger långt före Europa på det informationstekniska området”, säger han. “Detta må vara sant för vissa områden, men inte när det gäller tjänster för konstfotografi.” Tillsammans med en partner i New York utnyttjar Philippe Pictos erfarenhet inom onlinetjänster för att ta steget in på den amerikanska marknaden. “Vi kan vara mycket effektivare, och ännu viktigare, billigare. Vi öppnade vår New York-filial för ett år sedan – så vem vet, vi kanske kommer att vara intresserade av fler Epson SureColor-skrivare. De har verkligen förvandlat vårt företag!”