Holse & Wibroe

Tillverkningsföretag vinner på byte av skrivare

Holse & Wibroe tänkte till när de var tvungna att välja en ny kontorsskrivare. De ville att den nya skrivaren skulle vara lika miljövänlig, lika slitstark och samtidigt hålla lika hög kvalitet som de golv, byggmaterial och möbler som företaget producerar.

"Det var ett helt berg med toner, laserkassetter och avfallsprodukter. Det är lätt att inte tänka på det, men under två år producerar en vanlig laserskrivare bokstavligen ett helt berg av förbrukningsartiklar, varav en stor del inte kan återvinnas. I jämförelse förbrukar vår nya Epson-skrivare fyra påsar bläck och betydligt mindre ström. När man lever för att producera hållbara möbler och byggmaterial var det egentligen inte så svårt att välja en ny skrivare ", säger inköps- och produktchef Peter Wibroe, Holse & Wiibroe.

Holse & Wibroe tillverkar byggartiklar och möbler i bambu. Bambun odlas och skördas i Kina och bearbetas där till plankor och brädor. Sedan transporteras bambu-materialet till Danmark, där Peter Wibroe och hans kollegor säljer golv och bearbetad bambu som används till plattor, kök, bord och mycket mer.

Hållbar bambu - miljövänlig skrivare

Bambu är extremt snabbväxande och det är dessutom en hård produkt med en extremt bra hållbarhet jämfört med exempelvis trä. En ek till exempel tar ungefär 50 år på sig att växa upp, medan bambu är redo att skördas efter ca 4-6 år. Detta innebär att bambu producerar nästan 15 km stam under sin växtperiod.

Förutom att vara den snabbast växande plantan, är bambu också hårdare än traditionella träsorter. Jämfört med tall, ask, bok och ek är bambu betydligt hårdare och mycket starkare, vilket gör det särskilt lämpligt för golv och möbler.

"Det är lite andra arter än de vi känner igen från trädgårdar i Danmark. Det finns bambuarter där man faktiskt kan se att bambun växer medan man tittar på den. Vissa bambuarter växer över en meter per dygn. Det är oerhört viktigt när man ska producera hållbart byggmaterial, för det betyder att man inte behöver skövla stora skogsområden för att få fram material utan man kan helt enkelt låta bambun växa och sedan skörda ett mycket mindre plantage med bambu. Det är klart att när man producerar den typ av hållbart material, känns det inte bra att använda en gammaldags laserskrivare som sannerligen inte är miljövänlig ", säger Peter Wibroe.

 

Tillräckligt med bläck för två år

Epsons nya kontorsskrivare med RIPS-systemet (Replaceable Ink Pack System) är, till skillnad från en traditionell kontorsskrivare, en bläckstråleskrivare. Skrivaren har ett speciellt skrivhuvud, vilket säkerställer att precision och kvalitet är i nivå med de gammaldags skrivarna, men RIPS-skrivaren förbrukar upp till 80% mindre energi än konkurrerande färglaserskrivare. Skrivaren är förinstallerad med bläck till 75.000 tryck - det betyder i praktiken att Holse & Wibroe inte behöver tänka på påfyllning, patronbyte eller service de första två åren. När bläckbehållarna är tomma är det bara att byta ut dem och så kan skrivaren fortsätta.

"Vi var trötta på att behöva köpa förbrukningsartiklar hela tiden och varje gång vi var tvungna att byta toner var skrivaren obrukbar. Det var helt enkelt mycket irriterande. Nu slipper vi tänka på underhållslösningar och service - vi har en skrivare som enkelt fungerar - en skrivare med alla de funktioner som moderna skrivare har", säger Peter Wibroe.

Pålitlig multifunktionsskrivare

Holse & Wibroes nya skrivare kan också skriva ut i A3-format och den har inbyggd "Email Print for Enterprise", vilket gör det möjligt att skicka dokument för utskrift via e-post. Funktionen gör det möjligt att bevara alla dokument inom företagets brandvägg. Skrivaren har också en "pull & push-funktion" som garanterar maximal dokumentsekretess. Exempelvis kan du kan se till att en handling inte syns i utskriftskön och användare måste logga in för att skriva ut specifika konfidentiella dokument. Skrivaren kan naturligtvis också skanna - och om du skulle behöva, även faxa.

"Vi har faktiskt stängt av vår gamla skanner och kopiator i och med att saker och ting nu är inbyggda i den nya skrivaren. Ja faktum är att jag själv har satt upp det så att det fungerar för hela kontoret - och det fungerade på 10 minuter. Det är en bra skrivare - och den fungerar precis lika slitstarkt som våra golv ", säger Peter Wibroe.