Att fånga den norrländska skönheten på bild

Att fånga den norrländska skönheten på bild

Naturfotografen Magnus Winbjörk har med sina häpnadsväckande bilder på norrsken, snölandskap och djurlivet i norr tagit Sverige, och världen, med storm. På sitt Instagramkonto inspirerar han 125 tusen följare varje dag med sina bilder där han lyckas spegla det storslagna och unika med den svenska fjällvärlden högst upp i norr.

Magnus växte upp i Gällivare kommun och det var de vackra landskapen som väckte Magnus fotointresse redan som barn. Nu är Magnus Winbjörk Epsons nya ambassadör, en resa vi tror kommer bli minst sagt storslagen.

Magnus har fotat i nästan hela sitt liv, men först de senaste åren har han gett fotograferandet mer tid och arbetat med det. Redan när han var barn och hans föräldrar tog med honom till vackra platser inspirerades han och kände ett behov av att dokumentera skönheten omkring sig. Utöver att fota och sälja print driver Magnus idag även en turistverksamhet där han bland annat skräddarsyr paket till fotografer som också vill fånga den norrländska skönheten på bild. För två år sedan startade han sitt Instagramkonto vilket gjorde att människor från hela världen fick upp ögonen för det storslagna i Magnus bilder. Fram till nu har Magnus sålt sina prints via Instagram, men snart öppnar han sin nya printshop.

”Sedan jag startade mitt instagramkonto för två år sedan har efterfrågan på print ökat jättemycket. Jag säljer mer och mer prints hela tiden, och det är något jag verkligen brinner för”, säger Magnus. ”Att fota ger mig så himla mycket tillbaka, jag har aldrig gjort något som ger mig så mycket tillbaka som när jag är ute och fotograferar. När jag är ute och håller kameran i handen och kommer riktigt nära ett djur som jag ska fota, då är det inget annat som existerar. Då är bara just det ögonblicket som finns”, fortsätter Magnus.

Magnus var till en början inte särskilt intresserad av att printa ut sina egna bilder. Men när han blev tillfrågad om att ha en utställning i Gällivare kommun och i samband med det fick tillbaka bilderna från tryckeriet växte intresset omedelbart.

”Jag minns så väl när jag fick hem bilderna från tryckeriet och öppnade kartongen, jag tittade på dem och kände mig nästan lite rörd. När man håller en printad bild i sin hand ser man bilderna på ett helt annat sätt, det är en helt annan upplevelse”, säger Magnus.

Sedan utställningen i Gällivare kommun har det hänt en hel del hos Magnus. Intresset av att printa sina bilder har har vuxit sig allt starkare och idag printar Magnus sina bilder själv. Han styr hela processen – från fotoögonblicket till att hålla printen i handen. Det ger honom inte bara full kontroll under hela resans gång, det sätter också en mer personlig känsla för kunden.

”Om jag till exempel ska trycka en norrskensbild vet jag vilket papper jag vill ha det utskrivet på för att det ska bli som bäst. Är det en bild som är fotad i vit miljö, med mycket ljus och lite kontraster, blir det ett annat papper. Att testa sig fram och få fram precis det resultat man föreställer sig, det är precis det jag tycker är kul. Och har du en riktigt bra skrivare hemma blir det inte sämre kvalitet än om du skulle skicka en bild till ett tryckeri, det blir samma och i vissa fall ännu bättre”, säger Magnus.

En av de första bilderna Magnus skrev ut på sin Epson SureColor SC-P900 var en närbild på en björnfamilj, tagen från 80-100 meters avstånd. Magnus satt i ett fotogömsle i tre dagar innan björnfamiljen dök upp, och även om Magnus redan då visste att han fått en riktigt skarp bild, var det först när han printade den som den riktiga wow-känslan kom.

”Jag blev så himla förvånad över vilken detaljrikedom och vilken kvalitet det blev. På en datorskärm kan man aldrig se hela bilden i full skala eftersom skärmen är för liten, men när man printar kan man få bilden i full upplösning i full skala, det är först då man får den där riktiga wow-känslan”, säger Magnus.

Magnus har nyligen beställt en Epson SC-7500 storformatsskrivare och bara framtiden kan berätta vad han kommer kunna åstadkomma med den. Följ Magnus resa som ambassadör för Epson på @epsonsverige och @winbjorkphoto

Magnus fem tips till dig som vill börja printa foto

1. Våga testa olika papper

Var inte rädd för att testa dig fram vad gäller val av olika papper, alla papper har olika egenskaper och påverkar din utskrift avsevärt. Men använd Epson-papper så långt det är möjligt om du har en Epson-skrivare, då kan du vara säker på att pappret är optimalt för skrivaren och dess bläck.

2. Laborera med kontrast och färgmättnad

Prova gärna att laborera lite med kontrast och färgmättnad. Känslan av hur man upplever bilden kan variera beroende på storleken på utskriften. Ibland kan en bild som vid första anblick känns aningen klen i färgmättnaden göra sig riktigt bra och inte alls kännas klen när den skrivs ut i större format och hängs på en vägg.

3. Använd Epson Print Layout

Skriv alltid ut via Epson Print Layout om du har en Epson-skrivare. Det ger dig bättre kontroll och minimerar risken för att någonting blir fel. Jag har själv råkat ut för tråkigheter där prints blivit förstörda när jag skrivit ut direkt från bildredigeringsprogrammet.

4. Beskär bilden mindre

När man fotar djur så är det vanligt att man beskär bilden ganska kraftigt för att man vill ha djuret så stort som möjligt på skärmen. När du skriver ut en bild på storprint kan du ha med mycket mer av bilden utan att djuret blir för litet.

5. Investera i en större modell

Går du i tankarna att skaffa din första skrivare tveka inte att välja någon av de lite större modellerna. Glädjen och känslan av att kunna skriva ut och se sina verk på ett papper är obeskrivlig, skaffar du en för liten skrivare kommer du snabbt önska att du valt en större.