Maximera VM-känslan hemma i vardagsrummet

Maximera VM-känslan hemma i vardagsrummet

Få har nog missat att fotbolls-VM tar sin avspark idag och kanske tillhör du den engagerande skara fans som inte vill missa ett enda mål eller offside. Men hur maximerar man VM-upplevelsen från vardagsrumssoffan om man inte lyckats få tag på de eftertraktade läktarbiljetterna i Brasilien?

En given faktor är såklart att dela upplevelsen med nära och kära, då det alltid är roligare att heja tillsammans än att göra det ensam. Men att se sitt favoritlag göra mål på en mindre skärm är inte alls lika kul som att se målet spelas upp över hela vardagsrumsväggen. Om du går i projektortankar vet du säkert redan att det finns en del att tänka på, då utbudet är enormt och många olika faktorer spelar in. För att hjälpa dig genom projektordjungeln har Vadim Couthon, Epsons Sverigechef, samlat några användbara tips att tänka på när du väljer mellan projektorer.

Ljusflödet
Det är väldigt viktigt för en bra återgivning att färgerna visas så naturtroget som möjligt.  Det är klart att du inte vill se det brasilianska fotbollslagets klargula färger i en matt eller att gräset framstår som brunt i stället för ljusgrönt bara för att färgåtergivningen på projektorn inte räcker till. Många tillverkare mäter endast det vita ljuset, så se till att även det färgade ljuset mäts, så kallat CLO-värde (Colour Light Output) som är en teknik som återfinns hos 3LCD-projektorer. Värdet ger dig tillförlitlig information om samtliga färgers ljusstyrka och därmed ett kvalitetsmått på projektorn. De flesta moderna projektorer för hemmabruk har ett ljusflöde mellan 2 000 och 3 000 lumen. Hur många lumen som behövs i din situation beror på storleken på rummet, storleken på projektionsytan och till vilken grad man kan mörka utrymmet. I de flesta fall räcker det med en ljusstyrka på 2 000 lumen. Om du vill titta på VM-matcherna i ett vardagsrum där det finns mycket dagsljus eller till och med ute i trädgården, då är det önskvärt att ha en projektor med högre ljusflöde för ett bättre resultat.

Kontrastförhållande
Även kontrastförhållandet spelar en viktig roll när man ska välja rätt projektor. Ju högre kontrastvärdet är desto bättre kan projektorn återge svart och vitt samt alla mellanliggande nyanser. Om du använder projektorn i din mörklagda hemmabio och vill att svart verkligen visas som svart då är ett högt kontrastvärde viktigt. Om utrymmet där du har projektorn inte är helt mörkt, då blir ljusflödet viktigare än kontrastvärdet. I allmänhet gäller för filmer att det högsta möjliga kontrastvärdet är det mest önskvärda, eftersom att du helst tittar på film i en mörklagd hemmabiomiljö. Om du vill titta på ett sportevenemang som exempelvis VM på en stor skärm i vardagsrummet eller i trädgården, med massor av omgivande ljus, då är det viktigt med ljusstyrka. Faktum är att det självklara valet mellan hög kontrast eller högt ljusflöde har blivit mindre relevant för dagens projektorer. Till exempel så erbjuder hemmabioprojektorer numera förutom en hög kontrast, vanligtvis även en märkbart hög ljusstyrka.

Upplösning och bildförhållande
Upplösningen anger hur många bildlinjer som projektorn kan projicera. Ju fler linjer och därmed bildpunkter, desto skarpare bild får man i allmänhet. Vilken upplösning som är bäst för din situation beror på vilka krav du ställer på bilden och vad det är du vill visa. Hos hemmabioprojektorer ser man ofta upplösningar som 1280 x 720 (HD) och 1920 × 1080 (Full HD). På senare tid har antalet projektorer som kan projicera i full HD ökat betydligt, men även projektor med WUXGA-upplösning (1920 x 1200 bildpunkter) är på uppgång. Om du efter VM mest vill använda din projektor för att titta på filmer eller spela spel, då är en Full HD (1080p) projektor att föredra. Du får då den bästa kvaliteten ur din Blu-ray-spelare, den senaste generationens spelkonsoler, Full HD-digitaldekoder eller högupplöst innehåll, vilket blir alltmer vanligt. Om du planerar att plocka med projektorn till jobbet styra den med till exempel en MacBook, då är WUXGA-upplösningen ett intressant alternativ. Om du vill använda projektorn tillsammans med en digitalbox bör du kika på en projektor med 16:9-format, så att du optimera upplösningen på ditt innehåll. Många billigare projektorer har ett 4:3 format (XGA-projektorer) och dessa kan i och för sig klara av bredbildsupplösningen, men det sker på bekostnad av projektionens kvalitet.

Installation
För att slippa tråkiga överraskningar när du väl kommit hem med din projektor finns det en del frågor att ställa sig själv:

- I vilken sorts rum kommer projektorn att användas?
- Vad är avståndet från projektorn till duken och hur stor är projektionsytan?
- Var ska du hänga projektorn?

Idag har de flesta projektorer en zoomlins som kan göra projektionen större eller mindre, så att bilden får plats på duken. Men kasta ändå ett extra öga på att det finns på din projektor. Beroende på om du planerar en permanent installation eller kommer flytta projektorn finns det olika alternativ som passar bäst. En mobil projektor är till exempel bättre för dig som vill ta med dig projektorn till jobbet. Glöm heller inte anslutningsalternativen: om du till exempel kommer att använda projektorn i kombination med en digitalbox behöver du en HDMI-anslutning. Se dig även om i rummet om vilka anslutningsmöjligheter du har i form av eluttag. Har du begränsat med uttag kan en trådlös HD-lösning vara det du söker.

Köp
Många konsumenter har uppfattningen att en projektor är en lyxinvestering som ligger utanför budgeten. Priserna på projektorer har dock minskat avsevärt de senaste åren och en bra bredbildsmodell (16:9) med HDMI kan du få för 3 500 till 4 000 kr. Om du har en något rymligare budget är det kanske smart att även överväga att köpa en bra duk som förbättrar bildkvaliteten, ofta räcker det dock med en vit vägg.

3LCD kontra DLP
En sista sak att tänka på är själva tekniken i projektorn. Med få undantag finns det två tekniker som används i moderna digitala projektorer: DLP eller 3LCD. De är två tekniker som skiljer sig kraftigt åt vad gäller generering av bilder och då särskilt färgbearbetningen - en skillnad som är av stor betydelse för färgernas ljusstyrka. Som namnet redan antyder har 3LCD-projektorer en uppsättning av tre separata LCD (Liquid Crystal Display)-paneler, en för varje röd, grön och blå komponent i en färgbild. Regnbågseffekter förekommer inte hos 3LCD-projektorer eftersom utformningen av de tre färgade LCD-panelerna kombineras för att skapa en sammansatt färgbild. Dessutom har alla 3LCD-projektorer lumenvärden som motsvarar utsignalen för vitt och färgat ljus. Till skillnad från DLP-projektorer med ett chip går inget ljus förlorat vid visning av färgat ljus.

Mycket nöje!
Med de här tipsen kan du göra ett välgrundat val bland det stora utbudet av projektorer på marknaden. När du väl har köpt en projektor är det dags att glömma alla tekniska detaljer och bara njuta av den storartade känslan av att uppleva fotbolls-VM som om du vore där. Mycket nöje!

Vadim Couthon, Epsons Sverigechef