KTH-studenter presenterar spelappar för smarta glasögon

KTH-studenter presenterar spelappar för smarta glasögon

11 december 2014 – Epson och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) startade i höstas ett gemensamt projekt med målet att få en grupp ingenjörsstudenter från KTH att utveckla applikationer för Epsons smarta glasögon, Moverio BT-200.

- Målet med kursen var att ge studenterna verktyg för att utforska områden som de redan känner till och bryr sig om, men även upptäcka nya som de inte visste att de hade ett intresse av. Tillsammans med Epson har vi bistått studenterna med hårdvara, mjukvara och kunskap för att de ska kunna testa sig fram och få en ökad förståelse för vilka möjligheter som finns med ny teknik, säger Mario Romero, ansvarig för AGI-kursen på KTH.

Under delkursen Avancerad grafik och interaktion (AGI) fick studenterna 4 veckor på sig att utveckla applikationerna och i slutet av förra veckan fick över 300 nyfikna besökare testa resultaten i VIC-studion på KTH. Samtliga applikationer som utvecklades för Epsons smarta glasögon var spel som byggde på Augmented Reality (AR), men skiljde sig åt i form av spelsätt och grafiskt manér:

  • mARio är ett spel influerat av Nintendo’s Mario där flera personer kan uppleva spelet från olika perspektiv, antingen genom att bära ett par Moverio BT-200 eller genom att titta via en surfplatta. Projektgruppen bestod av Stefan Etoh, Oscar Friberg, Johan Bäckman, Mattias Lönnerberg och Linnea Blom
  • invadAR är ett spel där spelaren ska försvara en stad från utomjordingar. Spelaren måste röra på sig för att kunna avslöja inkräktare som gömt sig bakom byggnaderna i spelet. Projektgruppen bestod av Ludwig Pethrus Engström, Carl Ahrsjö, Johan Storvall, Anton Warnhag och Christoffer Wiss.
  • duelAR är ett multiplayer spel där spelarna kastar virtuella besvärjelser på varandra i form av eldklot. Projektgruppen bestod av Axel Lewenhaupt, Søren Hansen, Philip Sköld och Daniel Månsson.

- Det har varit en spännande resa att följa studenterna och vi är verkligen imponerade över vad de lyckats utveckla på så kort tid. KTH är en högskola i framkant och vår förhoppning är att fortsätta samarbetet för att se fler lösningar växa fram med tiden, säger Vadim Couthon, Sverigechef på Epson.

Under kursen fick studenterna lära sig mer om animering, rendering, 3D-interaktion och multimodala gränssnitt. Dessutom bjöd Epson in Markus Eder från Wikitude som höll en föreläsning i Augmented Reality (AR) och hur det kan användas för att utveckla applikationer till smarta glasögon.

Se videon från utställningen här nedan (under rubriken Relaterat / Bilder & Videos)  och läs mer om studenterna och de applikationer som utvecklats här.

Klicka på länken för att se en film om projektet och eventet med presentationerna.

Om Kungliga Tekniska Högskolan
KTH i Stockholm svarar för en tredjedel av Sveriges kapacitet av teknisk forskning och ingenjörsutbildning på högskolenivå. Utbildningen och forskningen täcker ett brett område – från naturvetenskap till alla grenar inom tekniken samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, arbetsvetenskap och miljöteknik. Ett stort antal nationella och lokala kompetenscentra är förlagda till KTH. Mer information om KTH finns här.

Om AGI-kursen (Avancerad Grafik och Interaktion)
AGI är en avancerad kurs i datalogi med inriktning på avancerad datorgrafik och interaktion. Kursen är sökbar för studenter på civilingenjörsprogrammet och som har uppnått minst 90 högskolepoäng. Kursens huvudsakliga innehåll berör animering, rendering, 3D-interaktion, virtuell verklighet, visualisering, multimodala gränssnitt, perception och laborationer. Mer information om kursen finns här.

Om Moverio BT-200
Moverio BT-200 är fullproppade med teknik som gör det möjligt för dig att använda AR-appar (Augmented Reality) fullt ut, eller titta på HD- och 3D-innehåll, oavsett om du är på resande fot eller befinner dig hemma. BT-200 är de enda överkomliga transparenta smarta glasögonen på marknaden och ger både konsumenter och företag nyckeln till den förstärkta verkligheten.

Om Epson Europe
Epson Europe B.V., baserat i Amsterdam, är gruppens regionala huvudkontor för Europa, Mellanöstern, Ryssland och Afrika. Med cirka 1 594 anställda var försäljningen hos Epson Europe 1 583 miljoner EUR under räkenskapsåret 2010. http://www.epson.eu