Hemarbetares produktivitet påverkas av brist på lämplig teknik eller arbetsutrustning

• 42 % av de som arbetar hemifrån säger att brist på lämplig teknik eller utrustning har påverkat produktiviteten • 45 % är inte nöjda med det stöd de får från arbetsgivaren när de arbetar hemifrån

Hemarbetares produktivitet påverkas av brist på lämplig teknik eller arbetsutrustning

Hemarbetares produktivitet påverkas av brist på lämplig teknik eller arbetsutrustning

42 % av de som arbetar hemifrån säger att brist på lämplig teknik eller utrustning har påverkat produktiviteten

45 % är inte nöjda med det stöd de får från arbetsgivaren när de arbetar hemifrån

 

En ny undersökning från Epson* visar att produktiviteten bland de som arbetar hemifrån har påverkats av flera olika problem under pandemin. Fler än två femtedelar (42 %) skyller på en brist på lämplig utrustning eller teknik.

 

Nästan två tredjedelar (60 %) säger att bristande interaktion med andra har påverkat produktiviteten. Andra orsaker omfattade oförmåga att slutföra vissa arbetsuppgifter (nämndes av 45 % av svarspersonerna) och allmänna arbetsförhållanden i hemmet (nämndes av 44 %).

 

Som tur är har saker och ting förbättrats sedan Europas första lockdowns och nästan tre fjärdedelar (73 %) säger att de har anpassat sina arbetsytor med tiden. Men 45 % säger att motivationen kommer att minska i takt med att hemarbetet fortsätter om det inte sker ytterligare förändringar. Samma andel (45 %) säger att de inte är nöjda med det stöd de får från arbetsgivaren när de arbetar hemifrån.

 

Deborah Hawkins, Director of Keypoint Intelligence´s Office Group, har studerat undersökningen och säger ”Det finns en tydlig koppling mellan brist på rätt teknik och brist på produktivitet när man arbetar hemifrån. Har man rätt teknik så fungerar det bra men om man saknar lämplig kontorsutrustning så drabbas produktiviteten.”

 

prOch det är kanske därför som många kräver mer av sina arbetsgivare. Faktum är att 38 % säger att de behöver en ny eller förbättrad skrivbordsstol, 35 % vill ha en bättre bildskärm och mer än en fjärdedel (26 %) säger att de behöver en ny skrivare. Ytterligare 37 % säger att de behöver mer eller bättre bläck och toner.

 

Intressant nog förväntar sig de som arbetar hemifrån fortfarande en hög standard från sina arbetsgivarna och 91 %av de svarande säger att om arbetsgivaren tillhandahöll ny teknik för deras hemmakontor skulle de förvänta sig att den är hållbar och miljövänlig.

 

Utskriftslösningar från Epson kan hjälpa arbetsgivare att förbli produktiva. Det prisbelönta sortimentet med EcoTank-skrivare utan bläckpatroner använder värmefri teknik för att hjälpa till att minska energikostnaderna. De levereras dessutom med tillräckligt mycket bläck för att skriva ut upp till 14 000 sidor 1, vilket sparar både tid och pengar eftersom det inte finns något behov av att ständigt byta bläckpatroner. Konfigurationen är enkel, påfyllningen är kladdfri och de är dessutom tillförlitliga och producerar stora mängder utskrifter i hög kvalitet

 

”Hemarbete är numera normen för många i Europa och kommer sannolikt att fortsätta även efter lokala lockdowns och covid-krisen. Men det är inte längre nytt och spännande och motivationen kommer att minska om företagen inte investerar”, säger Torbjörn Thyrén hos Epson.

 

”Det är viktigt att arbetsgivarna lyssnar på sin personal och vidtar åtgärder för att förbättra miljön för hemarbete så långt det är möjligt och överväga de bästa verktygen för jobbet och tillhandahålla dem för hemmabruk. Tekniken måste vara ändamålsenlig och energisnål och minimera kostnaderna. Företagen kan inte bara förlita sig på medarbetarnas egen teknik som en långsiktig lösning om de förväntar sig att behålla en motiverad och produktiv personal.” 

 

Oavsett när restriktionerna avlägsnas i olika områden kommer hemarbete att fortsätta i mycket större utsträckning än tidigare. Det har uppskattats att 25–30 % av arbetskraften kommer att arbeta hemifrån flera dagar i veckan i slutet av 2021 [i]. Hemmakontoret måste utvecklas om denna trend ska bli positiv. 

 

Roliga fakta

  • 34 % har stängt av sina mikrofoner och kameror under ett möte för att göra något annat, t.ex. gå på toaletten
  • 26 % har talat i telefonen i sina underkläder eller pyjamasar
  • 27 % har inte brytt sig om att klä på sig under hela dagen
  • 64 % har fått viktiga uppgifter eller samtal avbrutna av dörrklockan
  • 40 % tycker att deras barn är distraherande
  • 6 % har arbetat i bilen
  • 8 % har arbetat på golvet

 

*Denna undersökning utfördes av Epson. 1 000 ägare av Epson-skrivare som arbetar hemifrån tillfrågades i 11 länder (Italien, Storbritannien, Spanien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Sverige, Finland, Norge, Danmark) i januari och februari 2021.