Epson investerar mer i bläckstråletekniken, som nu har tagit 40 % av företagsmarknaden i Europa

585 miljoner euro avsätts till utveckling och produktion av bläckstråleteknik för företag, samtidigt som det spekuleras i branschkonsolidering

Epson investerar mer i bläckstråletekniken, som nu har tagit 40 % av företagsmarknaden i Europa

Toppmodern anläggning i Filippinerna

Epson, som är ett ledande teknikföretag känt för sin långa historia och expertis inom teknik för utskrifter, bildvisning, bärbart och robotar, meddelar att företagets satsning på bläckstråleteknik betalar sig. Man har tagit 40 % av den europeiska marknaden för bläckstråleskrivare under första kvartalet 2017 1. Detta kommer vid en tidpunkt då analytiker spekulerar i branschomfattande konsolidering på grund av den totalt sett minskande, men till vissa delar högt värderade och lönsamma, skrivarmarknaden. Epson, som fokuserar på den mycket flexibla bläckstråletekniken som ger specifika affärsfördelar utöver de som erbjuds av annan teknik på marknaden, förväntar sig att ytterligare tillväxt under återstoden av 2017 och åren framöver.

Epsons fokus på bläckstråletekniken innebär en investering på 400 miljoner euro i nya produktionsanläggningar i Japan och på andra marknader. Nu har man tillfört ytterligare 185 miljoner euro som öronmärkts för utvecklingen av företagets PrecisionCore-bläckstråleteknik under de kommande tre åren. Epsons lansering av Workforce Enterprise i början av det här året stöder marknaden för snabba bläckstråleenheter – en marknad som förväntas ge stora vinster enligt analysföretaget IDC 2.

Rob Clark, senior vice president på Epson Europe, säger: ”Vårt fokus, våra investeringar och vår forskning och utveckling riktas in på bläckstråletekniken, eftersom den visat sig vara en kraftfull och värdefull teknik. Den har fått en nytändning på senare år och är fortsatt relevant efter nästan 70 år.  Jag är övertygad om att marknaden för bläckstråleteknik för företag kommer att växa även framöver.”

Detta ställningstagande utgör grunden för Epsons strategi att öka sin andel av marknaden för företagsskrivare inom EMEA, en marknad som IDC spår vara värd 38 miljarder euro 3. Phil Sargeant på IDC ger ett varningens ord: ”när branschen konsolideras kommer varumärken troligen att försvinna och det kommer att finnas vinnare och förlorare på marknaden”. Vinnarna kommer att vara de som investerar tillräckliga resurser i tillväxtområden och konkurrerar så effektivt som möjligt om framtida inkomstkällor.

IDC spår att bläckstrålemarknaden för företag kommer att ha växt med en takt på 10.2% (CAGR) i västra Europa år 2020. Enligt IDC, kommer bläckstråles påverkan på företagsmarknaden att fortsätta då fler bläckstråleskrivare förväntas säljas till företagsmiljöer. I linje med detta har Epson sett sin marknadsandel inom bläckstråle för företag ökat från ca 25% i Q1 2015 till 40% i Q1 2017 (15% upp).

”Branschrapporter, tester och jämförelser visar vad vi sedan länge trott: Bläckstråletekniken är överlägsen andra tekniker när det gäller prestanda och effektivitet. Utskrifter förblir en viktig del av våra liv – såväl på jobbet som hemma – och företag som väljer att investera i bläckstråleskrivare kan få upp till 99 % mindre avfall, 96 % lägre energiförbrukning och 98 % mindre underhåll och ingreppstid 6. Bläckstråleinnovationerna är direkt inriktade på behoven hos dagens företag och till följd av detta ser vi en övergång från laser till bläckstråleteknik på den europeiska marknaden för företagsskrivare”, säger Clark. ”Företagen har börjat se vilka fördelar den här tekniken ger, såväl ekonomiska och miljömässiga som för samhället. Det är uppenbart när man tittar på försäljningssiffrorna för bläckstrålemarknaden i Europa.” 

Utöver vanliga kontorsutskrifter har bläckstråletekniken också visat sig ha den flexibilitet som krävs när marknadens behov förändras. Den har förändrat hela marknadssegment, bland annat mode- och inredningstextiltryck, förpackningar och utskrifter av stora och breda skyltar. Det möjliggör korta produktionsprocesser samtidigt som det ger lägre kostnader och mindre avfall.

1. IDC, Western Europe printer shares, 2016
2. IDC, Western Europe Business Inkjet Market Shares, 2016
3. Estimated EMEA total business print market, source: IDC
4. IDC, Western Europe Business Inkjet Market Shares, 2016
5. IDC, Western Europe printer shares, 2016
6. Undersökningen utförd av BLI under 2017